Първият епизод на новия сериал „С река на сърцето“ привлече най-много зрители.

Есенният ТВ сезон започна с първите дни на септември. Наред с изобилието от ТВ игри, реалити и музикални формати, в най-гледаното време намират място и български сериали, които в последните години са запазена марка и за двете водещи национални телевизии. През този сезон Нова ТВ представя на своите зрители пети, финален, сезон на криминалната сага „Братя“, както и премиера на семейната драма „С река на сърцето“. бТВ от своя страна стартира излъчване на втори сезон на сериала „Мен не ме мислете“, който от настоящата пролет вълнува феновете на родните сериали. Представяме рейтингите на първите им епизоди в няколко целеви групи, разделени по възраст, тип населено място и пол:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 05-13 септември 2022 г.

Младата аудитория под 18 годишна възраст е привлечена в най-голяма степен от първите епизоди на продукциите на Нова ТВ – „Братя“ и „С река на сърцето“, докато първото излъчване от втори сезон на „Мен не ме мислете“ е заинтригувало в най-малка степен групата. Сред аудиторията на възраст между 18 и 49 години лидер отново е криминалното заглавие на Нова ТВ – „Братя“, следвано от първи епизод на „С река на сърцето“. За хората над 50 годишна възраст фаворит е сериалът на бТВ „Мен не ме мислете“, който достига най-висок рейтинг измежду всички групи – 11.4%.

По отношение на критерия населено място, основен извод от отчетените данни е, че градската и софийска аудитория са предпочели първите епизоди от сериалите на Нова ТВ. Сериалът на бТВ отчита почти равностоен рейтинг сред хората, живеещи в селата и градовете, но регистрира най-нисък рейтинг сред зрителите от София.

Различията между интересите на мъжете и жените се виждат най-отчетливо в резултатите на „Мен не ме мислете“ – рейтингът на женската аудитория е почти двойно по-висок от този на мъжката аудитория. „С река на сърцето“ е сериалът, който привлича най-много мъже измежду трите сериала.

Още информация за първите епизоди на предаванията от ТВ сезон есен’22 може да прочетете в обзорните статии Музикалните предавания доминират в категория „Забавни и реалити формати“ и „Стани богат“ привлича най-много зрители в първия епизод от новия ТВ сезон.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

„Стани богат“ привлича най-много зрители в първия епизод от новия ТВ сезон.

ТВ игрите са един от най-интересните и гледани формати в ефир. През последните години трите национални телевизии – БНТ1, бТВ и Нова ТВ, включиха в програмите си, преди централните новини,  забавни ТВ игри, които да събират цялото семейство пред малкия екран. На 5-ти септември, понеделник, в 18:00 часа, Нова ТВ стартира нов за българските зрители формат – „Голямото преследване“, с водещ Ники Кънчев. На същата дата и в същия часови сегмент бТВ стартираха новия сезон на утвърдената през годините ТВ игра „Стани богат“. БНТ1 стартират „Последният печели“ седмица по-късно. От този сезон Нова ТВ ще излъчва „Семейни войни“ само в петък и с нов, по-ранен начален час. Представяме постигнатите рейтинги на първите епизоди на ТВ игрите в различни целеви групи, разделени по основните критерии – възраст, местоживеене и пол:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 05-12 септември 2022 г.

За зрителите до 18 годишна възраст най-голям интерес провокира стартът на „Голямото преследване“ по Нова ТВ. Концепцията на предаването поражда висок интерес и при зрителите на възраст между 18 и 49 години. Първият епизод през новия сезон на добре познатата игра „Стани богат“ отчита най-висок интерес сред най-възрастната аудитория (50+).

При градската аудитория, включително и тази на столицата, най-висок резултат постига първи епизод на „Голямото преследване“. „Стани богат“ е безспорен лидер сред зрителите в селата, а „Семейни войни“ е другото заглавие, което се отличава с най-висок рейтинг на зрителите, разделени според местоживеене.

Като цяло, жените проявяват по-голям афинитет към телевизията и това си личи от данните на графиката, според които всяка една ТВ игра регистрира по-висок рейтинг в сравнение с мъжете. Към първите епизоди на двата конкурентни формата жените са проявили сходен интерес – 7.2% рейтинг за „Голямото преследване“ и 7.1% за „Стани богат“.  За разлика от тях, мъжете са по-категорични в избора си и играта на бТВ е лидер с 6% рейтинг. Епизодът на „Семейни войни“ е предаването с най-малко мъжка аудитория – 2,2% рейтинг. „Последният печели“ на БНТ 1 отчита най-добър баланс между зрителите от двата пола – 2.5% рейтинг при мъжете и 2.7% при жените.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

Музикалните предавания доминират в категория „Забавни и реалити формати“

И през настоящата есен двата водещи национални канала, бТВ и Нова ТВ, се впуснаха в остра битка за интереса на зрителите. бТВ стартира новия телевизионен сезон с добре познати и утвърдени заглавия. Нова ТВ заложи на утвърдения реалити формат „Игри на волята“, а седмица по-късно добави към съдържанието си два нови формата – „С Рачков всичко е възможно“ и „Звездите в нас“. На графиката представяме постигнатите рейтинги на първите епизоди на всяко предаване в различни целеви групи, разделени по основните критерии – възраст, местоживеене и пол:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 03-11септември 2022 г.

От данните можем да заключим, че най-предпочитани сред младата аудитория под 18 години са първите епизоди на „Гласът на България“ по бТВ и „Игри на волята“ по Нова ТВ с равностоен рейтинг от 5.2%. Активната аудитория на възраст между 18 и 49 години също е привлечена в най-голяма степен от тези заглавия, но „Игри на волята“ е водещото предаване с рейтинг 10.1%, следвано от „Гласът на България“ с 9.5% рейтинг на първия епизод. При зрителите на и над 50 години рекордно висок рейтинг  от 19.9% бележи музикалният формат на бТВ, следван от първи епизод на „Фермата“ с рейтинг 14.8% и новото предаване на Нова ТВ, излъчено в неделя вечер – „Звездите в нас“ с рейтинг 14.3%.

По отношение на софийската аудитория и аудитория в градовете с най-високи резултати отново се отличават първите епизоди на „Гласът на България“ и „Звездите в нас“. За хората от селата най-голям интерес са представлявали първите епизоди на трите заглавия от ефира на бТВ – „Фермата“, „Гласът на България“ и „Шоуто на Николаос Цитиридис“.

Освен по възраст и тип населено място, в настоящата тема проследяваме интересите на аудиторията и по пол. Според получените данни, мъжката аудитория е проявила най-силен интерес към първи епизод на „Гласът на България“.  На второ място е музикалното шоу на Нова ТВ „Звездите в нас“, чийто първи епизод се излъчи успоредно с втори епизод на „Гласът на България“.  От цифрите на графиката се вижда, че всички формати постигат по-висок рейтинг сред женската аудитория. И двата пола проявяват най-силен интерес към музикалното шоу на бТВ.

На 10-ти септември, събота вечер, стартира и новото забавно шоу в ефира на Нова ТВ – „С Рачков всичко е възможно“. Най-голям интерес предаването отчита сред зрителите на възраст над 50 години, следвани от жените и зрителите в София, но резултатите на първия епизод не го поставят на челни позиции в нито една от изследваните целеви групи. Концепцията на предаването запазва комедийния си характер и залага предимно на импровизации между Рачков и гостите в студиото. Дали предаването ще намери място сред топ заглавията за сезона, остава да проследим през следващите месеци.

От данните можем да заключим, че сред първите епизоди на представените предавания безспорен фаворит на зрителите е „Гласът на България“, следвано от „Звездите в нас“ и „Фермата“.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

Навиците на радиослушателите се променят

През последните години обкръжаващата ни среда се трансформира и развива с бързи темпове. Традиционните източници на информация продължиха да заемат централно място в ежедневието ни, но към тях се присъединиха и нови технологии, чиято гъвкавост позволи на аудиторията да поддържа връзка със света в удобно за нея време и място. Тази естествена промяна доведе до еволюция и сред традиционните медии, които направиха съдържанието си още по-достъпно за аудиторията. Така например, телевизията и радиото последваха тенденцията и „излязоха“ от домовете на аудиторията си, за да са в контакт с нея постоянно чрез смартфон или таблет. Тази промяна повлия положително и традиционните комуникационни канали запазиха високото си покритие сред населението. Данните на графиката по-долу показват, че за м. юни 2022 г. радиото достига до 90.1% от хората на възраст между 15 и 69 години:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 15-69. Период: юни 2022 г.

Богатото разнообразие от радиостанции покрива всички музикални стилове и предлага интересен журналистически поглед върху актуалните теми, достигайки до 63.1% от аудиторията между 15 и 69 годишна възраст на ежедневна база. Данните от графиката показват, че радиото продължава да бъде предпочитан източник на информация и/или забавление за преобладаващата част от населението.

На следващата графика проследяваме промяната на продължителността на времето, което изследваната аудитория прекарва в слушане на радио за периода от началото на 2019 г. до юни 2022 г. След пиковите стойности, достигнати през 2020 г., започва постепенен спад на времето, прекарано в слушане на радио. Въпреки нормализиращата се обстановка, нивата на среднодневните минути, които отделяме на радиото, остават по-ниски в сравнение с 2019 г. Причина за това можем да търсим в естествената трансформация на средата и навлизането все повече в нашето ежедневие на различни онлайн платформи.

Източник: ГАРБ. Целева група: А 15-69. Период: януари 2019 г. – юни 2022 г.

Заслужава си да отбележим, че през първата половина на 2022 г. среднодневните минути на слушане на радио през различните месеци остават на постоянно ниво, което означава по-устойчиви навици в потреблението на радио.

Специфичните целеви групи отделят различно време, за да слушат радио:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 15-69. Период: юни 2022 г.

Мъжката аудитория на възраст между 25 и 54 години прекарва най-дълго време в слушане на радио –по 90 минути среднодневно, а мъжете, като цяло, отделят най-много време, за да слушат радио през деня. Данните също така показват, че градското население слуша повече радио спрямо общото за страната, което означава, че то продължава да е предпочитан канал за бърз достъп до актуална информация и/или забавление за живеещите в градовете.

На графиката по-долу проследяваме как се променят местата, на които хората най-често слушат радио:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 15-69. Период: януари 2019 г. – юни 2022 г.

Най-често слушаме радио вкъщи и в колата, докато пътуваме. Фактът, че голяма част от населението слуша радио докато шофира не е изненадващ, но слушането на радио вкъщи постепенно расте – от 43% средно за 2019 г., до 47% средно за първата половина на 2022 г. Обяснение за това е обстоятелството, че част от работещите хора продължават да са в т.н. режим „хоум офис“ и след отмяната на рестриктивните мерки, въведени от държавата. По този начин заетите „внесоха“ работните си навици у дома.

На последната графика представяме най-предпочитаните радио станции за м. юни 2022 г. сред аудиторията на възраст между 15 и 69 години:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 15-69. Период: Юни 2022 г.

В класацията присъстват радио станции с разнообразно по профил музикално съдържание и станции с изявен новинарски профил, като например – Хоризонт БНР, Дарик радио, бТВ Радио.

Като извод можем да отбележим, че радиото остава най-достъпната медия и продължава да е важен елемент от ежедневието на хората. Времето, прекарано в слушането му, намалява поради появата на нови канали и онлайн платформи за информация и забавление. За да поддържа интерес сред слушателите си, радиото се стреми да бъде по-близо до аудиторията, поддържайки фен страници в социалните медии и подкасти, организирайки различни видове игри със слушателите си, както и провеждайки събития на открито за всички свои фенове.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

Гледаме по-малко телевизия.

Въпреки че пандемията започна да отстъпва място на други водещи новини, промените, до които тя доведе, оставиха трайни следи. За много работещи хора домът продължи да съчетава функциите на място за почивка и работна среда, а виртуалните срещи останаха лесен и удобен начин за комуникация. В среда на геополитическа и икономическа нестабилност, както и на динамично ежедневие, в което живеем, телевизията остава един от най-предпочитаните канали за информация и забавление. Водещите телевизионни канали продължиха да излъчват нови продукции и забавно-развлекателни програми, но независимо от усилията им отчитаме намаляване на времето, което аудиторията прекарва пред малките екрани. На представената графика разглеждаме среднодневното време, прекарано в гледане на телевизия от населението на възраст над четири години за периода от януари 2020 г. до юли 2022 г.:

Източник: ГАРБ, Live+ Time Shift. Целева група: всички на възраст над 4 год. Период: януари 2020 г. – юли 2022 г.

Данните на графиката представят комбинирани резултати от т.н. „живо“ гледане в момента на излъчване и от „отложено гледане“, позволяващо на зрителите да гледат съдържание до 7 дни назад след неговото „живо“ излъчване. В последните години все повече домакинства добавят тази услуга и се възползват от възможността да проследяват телевизионно съдържание в удобно за тях време.

По традиция зимните месеци януари и февруари се характеризират с висока гледаемост заради по-кратката продължителност на деня и студеното време, което заставя хората да прекарват повече време у дома. Вижда се, че 2021 г. е с най-високи стойности на среднодневна гледаемост през този период. Обяснение на този факт е, че през януари и февруари 2021 г. разпространението на Covid е в своя пореден пик, а ваксинацията все още е в начален етап. В началото на настоящата година страната ни е изправена пред нова Covid вълна, но наложените рестриктивни мерки засягат предимно населението без сертификат за поставена ваксина или непреболедували Covid. В сравнение с предходната година среднодневното време, прекарано в гледане на телевизия намалява, като най-значителна е разликата в м. януари – близо шест и половина минути по-малко. В търсене на решение за повишаване на интереса на зрителите и задържането им пред ТВ екраните през настоящата 2022 година двете водещи национални телевизии – бТВ и Нова ТВ, стартираха новите си заглавия още в средата на м. февруари, с което „издърпаха“ началото на пролетните си сезони. Този подход дава резултат за кратко и през февруари спадът е минимален. В последващите месеци, с всяка изминала година среднодневната гледаемост възстановя още по забележимо тенденцията за спад. Едно от обясненията за това е отслабващата сила на Covid и стремежът на хората да прекарват все повече време извън дома в опит да се върнат към нормалността. Независимо от силната пролетна програма, изпълнена с нови заглавия, гледаемостта през 2022 г. спада, като най-осезаема е разликата през април, когато зрителите прекарват близо двадесет и две и половина минути по-малко пред телевизорите. През май 2022 г. финалните епизоди на риалити форматите успяват да стопят разликата до четиринадесет минути в полза на 2021 година. През юни разликата отново се задълбочава, като обяснение за това е излъченото през 2021 г. Европейско първенство по футбол, което беше първото състояло се голямо спортно събитие след появата на Covid. През юли 2022 г. множеството политически и икономически събития в страната предизвикаха повишен интерес от страна на зрителите, благодарение на който среднодневното време на гледане на телевизия намалява със около 8 минути в сравнение с предходната година.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

Промени в телевизионния рекламен пазар през първата половина на 2022 г.

Първото тримесечие на 2022 г. потвърди прогнозата на БАКА, анонсирана през ноември 2021 година, за увеличение на инвестициите в телевизионна реклама. Независимо от отчетения ръст, още през март се появиха сигнали за промени в плановете на много рекламодатели. През второто тримесечие на годината ситуацията в икономически и политически аспекти се разви динамично и направи още по-трудно вземането на дългосрочни решения. За да проследим влиянието на промените в средата върху телевизионния рекламен пазар, на следващите две графики сравнихме брутните постъпления от реклама и претеглените 30“ GRPs за целева група А 18-49 на месечна база за първото полугодие на 2021 г. и 2022 г.:

Източник: ГАРБ. Период: януари-юни, 2021 г. и 2022 г.

Брутните постъпления от реклама в телевизия нарастват през всички разглеждани месеци, като за първо полугодие отчитаме 16.7% ръст спрямо аналогичния период през 2021 г. Разглеждайки данните е необходимо да се има предвид, че показателят „брутни постъпления“ е базиран на официалните тарифи на телевизионните групи за реклама, без да са отчетени отстъпки и бонуси, което води до изкривяване в оценката за пазара. „Валутната единица, с която работят огромна част от рекламодателите в телевизия, е рейтинг точка и най-вече нейният 30 секунден еквивалент. Ето защо при оценка на инвестициите в ТВ реклама винаги представяме и данни за претеглените 30“ GRPs:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 18-49. Период: януари-юни, 2021 г. и 2022 г.

От графиката ясно личи, че през първите два месеца на настоящата година телевизионният рекламен пазар се радва на двуцифрен ръст, но от м. март 2022 г. положителната тенденция осезаемо забавя темпове, а през месеците април и май 2022 г. дори спада под нивата на 2021 г. Анализирайки данните, правим извод, че нестабилната обстановка дава своето отражение и в разходите за ТВ реклама, които компаниите отделят. Ако през Q1 2022 г. постигнатите 30“ GRPs отчитат ръст от 7.8%, то през Q2 2022 г. има спад с 1.6%, при което първото полугодие приключва с ръст от 3.2%. Намалението на активностите, както и тяхното отлагане в бъдещ период, е напълно логично предвид растящата инфлация, прекъснатите вериги за доставки на стоки и суровини, опасността от рецесия политическата нестабилност.

След като разгледахме какви са общите тенденции в развитието на телевизионният рекламен пазар, изготвихме графика, която показва какви промени настъпиха в пазарните дялове между основните ТВ групи през H1 2022 г. и 2021 г. на база реализирани (продадени) 30“ GRPs за основната целева група А 18-49:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 18-49. Период: януари-юни, 2021 г. и 2022 г.

От данните ясно личи, че NBG заема лидерска позиция сред телевизионните групи, като през първата половина на 2022 г. увеличава реализираните 30“ GRPs с 4.8%, което от своя страна увеличава нейния пазарен дял 0.8%. На втора позиция са каналите от групата на BMG, която през H1 2022 г. реализира 1.6% повече 30“ GRPs. Въпреки този факт, медията регистрира спад в пазарния дял с 0.6%. Трета по реализирани 30“ GRPs и през двата разглеждани периода e TSH. Групата отчита най-голяма положителна промяна – ръст от 15.9%. Без изненада откриваме, че през H1 2022 г. държавната група канали BNT регистрира забележим спад от 51.6%, което ѝ отрежда и последно място и намалява пазарният ѝ дял от 1.6% през Н1 2021 г. до 0.7% през Н1 2022 г.. Обяснението за този спад са политически кампании в ефира на BNT около парламентарните избори през април и юли, а също така рекламните кампании във връзка с Европейското първенство по футбол през 2021 г.

За да изградим по-пълна представа за резултатите, които ТВ групите постигат през двата сравними периода, ви представяме и промените в аудиторните им дялове за целева група А 18-49:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 18-49. Период: януари-юни, 2021 г. и 2022 г.

През изминалата пролет зрителите станаха свидетели както вече наложили се формати и сериали, така и на нови и интересни формати и сериали родно производство (подробности можете да прочетете в нашата статия за предаванията през изтеклия пролетен ТВ сезон). От представената графика се вижда, че групата на NBG запазва лидерската позиция, както и аудиторния си дял. Основен принос за този сериозен резултат е големият брой разнообразни по съдържание и профил ТВ канали, собствени и представлявани. Пълен списък на каналите по групи, можете да откриете ТУК. Основен конкурент и алтернатива на NBG са каналите на BMG, които продължават да поддържат втора позиция. През настоящата година групата успява да увеличи аудиторния си дял си от 29.7% на 31.3%. Тук е моментът да споменем, че през м. март 2022 г. BMG включи в портфолиото си от канали WNess TV и Soul&Pepper, чийто принос към общия аудиторен дял на групата все още е нищожен. На трето място са каналите, представлявани от TSH, която също успява да увеличи аудиторния си дял до 7.2%. Следващи в подредбата, но с намаляващи за разлика от първите три ТВ групи дялове са държавната група BNT и „Други“ ТВ канали (самостоятелно представлявани ТВ канали).

Въпреки че лятото е едва в началото си, водещите групи вече усилено снимат есенните си формати и сериали и загатват за големите си планове, с които да задържат лоялната си аудитория, да спечелят нови зрители и да привлекат рекламни бюджети.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

Най-гледаните новинарски емисии на националните телевизии.

Новините в националните телевизии са неделима част от ежедневието на всеки човек и остават предпочитан източник на информация. Затова сравнихме гледаемостта на новинарските блокове на трите основни канала – БНТ 1, бТВ и Нова ТВ. За целите на анализа разделихме новините в зависимост от деня – работен или почивен, както и спрямо часа на излъчване – обедни, следобедни, централни и късни емисии. Данните на графиката дават информация за средно достигнатия рейтинг в широката целева група на всички лица, навършили 18 годишна възраст:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 18+. Период: 01.01-30.06.2022 г.

Точно в 12 часа започват обедните новини и на трите национални телевизии. Заради часа на излъчване те привличат повече зрители в почивните дни от седмицата. През работните и през почивните дни от седмицата най-висок среден рейтинг постига обедната емисия на бТВ. Обедните новини на БНТ 1 през уикендите се отличават с ръст от 88% спрямо работните дни. Увеличение от 33% спрямо делничните дни бележат и съботно-неделните новинарски емисии в 12 часа на Нова ТВ.

В делничните дни и трите водещи телевизии – Нова ТВ, бТВ и БНТ 1, излъчват следобедни новинарски емисии. Първа, в 16 часа, е Нова ТВ. Час по-късно, с обзор на най-важното от деня, се включва бТВ, последвана в 18 часа от БНТ 1. Отново лидер е бТВ, като и при трите канала следобедната информационна емисия регистрира по-висок среден рейтинг в сравнение с обедното си издание. През почивните дни часовете след обяд са посветени на семейни филми и коментарни предавания, поради което липсват новинарски блокове.

Старт на най-гледаното време в телевизионен ефир дават централните новинарски емисии. Точно в 19 часа двата основни конкурента – бТВ и Нова ТВ, започват централните си новини, като и двете медии залагат на силен и утвърден тандем водещи, който представя най-важното от деня. През всички дни от седмицата изявен лидер е бТВ, следван от Нова ТВ. Най-значителна е разликата между двата канала в делничните дни, когато бТВ постига с 54% по-висок среден рейтинг спрямо Нова ТВ. Отличителното е, че централната новинарска емисия на Нова ТВ през почивните дни достига по-висок рейтинг спрямо другите две телевизии, които отбелязват спад на рейтинга през уикендите. Централната новинарска емисия на БНТ 1 започва точно в 20 часа, час по-късно спрямо бТВ и Нова ТВ, които в този часови диапазон излъчват сериали и забавни шоу програми през делничните дни, а през почивните – филмова програма. Въпреки сериозната конкуренция, централните новини на БНТ 1 се радват на лоялна аудитория и постигат най-висок рейтинг сред всички емисии, излъчвани в канала.

С настъпване на летния период водещите телевизии бТВ и Нова ТВ стратегически променят часа на излъчване на късните си новинарски емисии с по-ранен – от 23 часа се местят в 22 часа. Дългите и топли дни предразполагат хората да прекарват повече време навън, сред природата, с приятели. Това е основна причина, заради която късните новинарски емисии се радват на по-голям интерес през топлите месеци, превръщайки ги в основни източници за информация за голяма част от зрителите. Сред разглежданите късни новинарски емисии лидер е Нова ТВ. През почивните дни БНТ 1 е единствената медия, която продължава да излъчва късни новини. Другите две телевизии залагат на филмово съдържание, заради което и емисията на БНТ 1 няма конкуренция.

На следващите три графики задълбочаваме анализа, като представяме средно достигнат рейтинг на новинарски емисии в БНТ 1, бТВ и Нова ТВ сред пълнолетното население на страната през различните месеци от първо полугодие на 2022 г.:

От графиките и на трите канала ясно се вижда, че с наближаването на лятото централната новинарска емисия губи аудитория за сметка на късната. През м. юни 2022 г. разликата между централни и късни новини на Нова ТВ е едва 4%. БНТ 1 е единствената разглеждана медия, която не мести късната информационна емисия и тя продължава да се излъчва след 23 часа. През м. юни централните новини на държавната медия продължават да водят със значителна преднина пред късната си емисия, въпреки покачващият се зрителски интерес в късните часове на деня. Друга отличителна черта за БНТ 1 през м. юни е по-високият рейтинг на следобедната емисия новини от 18 часа – спрямо м. май гледаемостта им се повишава с 25%, което можем да обясним с динамичната политическата обстановка в страната.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

Как се представиха развлекателните програми и българските сериали на бТВ и Нова ТВ през изминалата пролет?

И през настоящата пролет водещите национални телевизии бТВ и Нова ТВ привличаха зрители с нови сезони на популярни шоу програми и български сериали. Подредбата на заглавията в прайм тайм е стратегия, чиято цел е не само да задържи зрителите пред екрана, но и да провокира останалите, които гледат конкурентни предавания, да сменят канала. Целевите групи имаха разнообразни предпочитания и интерес към прайм-тайм програмите през изминалата пролет. На първата графика представяме резултатите на шоу програмите, излъчвани през сезон Пролет 2022 г., в целеви групи, обединени по критериите възраст, населено място и пол:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: 14.02 – 22.05.2022 г., Live TV.

Сред младите зрители на възраст между 4 и 17 години на най-голяма подкрепа се радва 10-ти сезон на „Като две капки вода“ – 6.5%, следвано от „България търси талант“ по бТВ – 5.5%. С увеличаването на възрастовата граница на 18-49 интересите на зрителите се запазват и същите шоу програми продължават да държат челни места, като лидер отново е забавното музикално предаване на Нова ТВ – „Като две капки вода“. Фаворит на хората над 50 годишна възраст е „България търси талант“ с рекорден за този сезон среден рейтинг от 22.6%. При голяма част от телевизионните предавания с увеличаването на възрастовата граница нараства и достигнатият среден рейтинг, като това се обяснява и с факта, че по-възрастните прекарват повече време пред телевизора. Впечатление прави предаването на Нова ТВ „Hell’s Kitchen”, което отчита почти изравнена гледаемост сред аудиториите в двата възрастови диапазона 18-49 и 50+.

С най-висок интерес сред хората, живеещи в София и в градовете, се отличава „Като две капки вода“, докато живеещите в селата предпочита „България търси талант“. Друг отличителен факт сравнявайки средните рейтинги спрямо населеното място е, че всички предавания в ефира на бТВ се радват на по-високи резултати сред зрителите от селата, за разлика от заглавията на Нова ТВ, които отчитат най-много зрители от градовете.

Жените традиционно гледат в по-голяма степен от мъжете развлекателни предавания и средните рейтинги са между 21% и 26% по-високи от тези на мъжката аудитория. Отличително е представянето на „Ергенът“ по бТВ, при който разликата между жените и мъжете е най-голяма – 41% по-висок среден рейтинг сред дамската аудитория.

Следващата графика е посветена на представянето на българските сериали, излъчени тази пролет:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: 14.02 – 22.05.2022 г., Live TV.

Новото заглавие в ефира на бТВ – „Мен не ме мислете“ е безспорен фаворит и успява да заинтригува в най-голяма степен зрители от различните целеви групи. Единствено в целевата група 18-49 Нова ТВ успява да постигне малко по-висок рейтинг от своя пряк конкурент – бТВ. Отличните резултати на сериала „Мен не ме мислете“ предопределиха и заснемането на втори сезон, чиито епизоди очакват своето излъчване в есенната програма на медията. Нова ТВ също подготвя излъчването на нов сериал през есента.

Есенната ТВ програма традиционно противопоставя силни и доказани заглавия в битка за зрителския интерес. Екипът ни ще ви информира своевременно за новите заглавия и за постигнатите резултати.

За допълнителна информация, можете да се свържете с нашия екип през формата за контакт.

Рекламата на компании за спортни залози в телевизионния ефир.

В последните няколко години рекламите на компаниите за спортни залози се утвърдиха и заеха своето  място сред най-активните рекламодатели в телевизия. Клипове с известни лица от българския шоу бизнес заливат ефира, приканвайки зрителите към спортни залози. Тази тенденция продължава и към днешна дата, като броят на рекламодателите расте. На графиката представяме постигнатите в категорията TRP’s 30” в целева група A 25-54 през 2019, 2020 и 2021 г., както и сравнение за периода януари-април на 2021 и на 2022 г.:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари 2019 – април 2022, целева група: А 25-54, Live TV.

През м. февруари 2020 г. най-голямата компания за спортни залози в страната – „Национална лотария“ преустанови дейност. Липсата на основен рекламодател се отразява на цялата категория и 2020 г. бележи спад от 61% спрямо 2019 г. Отпадането на „Национална лотария“ отваря възможност за навлизане в телевизия на редица конкуренти, а присъстващите в категорията реагират и през м. май 2020 г. WINBET, а малко по-късно и TELEMATIC INTERACTIVE (PALMS BET), засилват присъствието си. 2021 г. категорията бележи солиден ръст – 227% спрямо предходната година и 28% спрямо предкризисната 2019 година. През отминалата година в стремежа си за завземане на пазарен дял рекламодателите в категорията стартират все по-масирани кампании в почти всички телевизионни канали. За първите четири месеца от 2022 г. тенденцията от предходната година се запазва и дори се регистрира 4% ръст в постигнатите TRP’s 30” спрямо януари-април 2021 г.

На следващата графиката представяме ранкинг на най-големите компании в категорията на база постигнати TRP’s 30”:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари-април, 2021 и 2022 г., целева група: А 25-54, Live TV.

От данните се вижда, че BROBET LIMITED (www.efbet.com) и WINBET заемат челните места в класацията, въпреки че регистрират двуцифрен спад спрямо януари-април 2021 г. БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР се откроява с ръст от 193% и заема трета позиция. През първите месеци от 2021 г. този рекламодател концентрира излъчванията си предимно в групата от канали на BNT, но от септември 2021 г. започва излъчване и в каналите на двете водещи ТВ групи – BMG и NBG, като същевременно с това увеличава постигнатите TRP’s 30”. През 2022 г. в класацията се появяват новите рекламодатели BETANO BG и INBET GROUP, заедно със стартиралите в края на 2021 г. TOP BET и SESAME ONLINE. Рекламодателят с най-голям ръст е BWIN.

На следващата графика ви представяме дяловото разпределение в рамките на категорията през 2021 г. и за периода януари-април 2022 г.:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари 2021 – април 2022 г., целева група: А 25-54 Live TV

В настоящата година броят на активните участници в телевизия нараства от 8 на 10. Над 50% от постигнатите претеглени TRP’s 30“ и за двата представени периода са от първите две компании в категорията – BROBET LIMITED и WINBET. През януари-април 2022 г. БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР увеличава дела си с 6% и се нарежда на трета позиция. От своя страна TELEMATIC INTERACTIVE губи дял и с данните към м. април 2022 г. пада на седмо място. Делът на компаниите извън топ 3 расте от 16% на 31%, което е двоен ръст в сравнение с цялата 2021 г. Основният извод от представените данни е, че през настоящата година се наблюдава динамика в категорията, като големите и утвърдени рекламодатели губят дял за сметка на нови.

Ето как изглежда ТВ миксът в категорията „Спортни залози“:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари 2021 – април 2022 г., целева група: А 25-54 Live TV.

И през двата представени периода BMG привлича най-голям дял от инвестициите в категорията. За първите месеци на настоящата година ТВ групата дори увеличава със 7% дела си. Компаниите за спортни залози не липсват и в каналите, представлявани от TSH, но делът на групата е под 0,5% и за двата периода.

С отхлабването на Covid мерките спортните събития се завърнаха, създавайки благоприятни възможности пред компаниите за спортни залози. През ноември-декември 2022 г. се очаква и Световно първенство по футбол в Катар. Периодът на провеждане е необичаен и ще доведе до разместване на традиционните първенства, което със сигурност ще изостри конкурентната борба за присъствие в рекламните блокове на телевизиите.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

Гледахме ли повече телевизия в дните около Великден?

Великден е измежду дългоочакваните празници от всички християни по света. Обединявайки в себе си редица традиции, празникът се превръща и в една от дългите почивки през годината за всички работещи. В България дните между Разпети петък и Велики понеделник са официални празници, т.е. те са неработни и неучебни дни. Продължителните празници неизменно влияят и на телевизионната гледаемост. На графиката проследяваме среднодневния рейтинг през април 2022 г. за широката целева група „Всички 4+“:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: април, 2022 г. Live TV.

През април 2022 г. регистрираният среднодневен рейтинг е 17.31% сред целевата група, като пиковата стойност е на 17-ти април, неделя – 21.14% и съответно най-ниската регистрирана стойност – 15.63% на 14-ти април, четвъртък. Т.нар. Страстна седмица започва на 18-ти април, понеделник, и завършва в навечерието на Великден. От данните ясно личи, че достигнатият среднодневен рейтинг през тази седмица започва да намалява и с напредването на дните достига по-ниски от средните за месеца нива. През април неделните дни бележат най-високите нива на рейтинг, но можем да отбележим, че Великден, 24-ти април, е изключение и регистрира по-нисък рейтинг дори от делничните дни през седмицата. Също така, можем да заключим, че през почивните дни аудиторията не е била силно ангажирана с телевизионно съдържание.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.