Хитовите прайм тайм продукции губят аудитория през есента на 2022

През изтеклата есен двете основни конкурентни телевизии, бТВ и Нова ТВ, положиха максимални усилия да привлекат и задържат зрители с нови сезони на утвърдили се телевизионни формати български сериали. В програмата си бТВ заложиха на познати шоу програми като „Гласът на България“ (9-ти сезон) и „Фермата“ (8-ми сезон). В отговор, Нова ТВ представи нов сезон на популярния реалити формат „Игри на волята“, както и на комедийната шоу програма „С Рачков всичко е възможно“. В допълнение към тях, медията разнообрази съдържанието си с нов формат – „Звездите в нас“ с водещи Мария Игнатова и Ненчо Балабанов. И двете телевизии не се отказаха и от феновете на българските сериали. бТВ показа нов сезон на „Мен не ме мислете“, а Нова ТВ излъчи финал на драмата „Братя“ и нов сериал в жанра семейната сага – „С река на сърцето“. Представяме ви и схематичната седмична подредба на предаванията в двете телевизии от приключилия есенен ТВ сезон:

И двете медии следват своите стратегии в налагането на програмите си и в конкуренция за вниманието на зрителите противопоставят заглавия от един и същ жанр. Така например, привържениците на игрите със състезателен характер са поставени пред избора между „Фермата“ и „Игри на волята“ в делничните дни, а в неделя вечер музикалните фенове са раздвоени между „Гласът на България“ и „Звездите в нас“. На следващата графика представяме средния рейтинг, постигнат от прайм тайм предаванията на  бТВ, а за по-голяма яснота и сравнимост присъстват резултатите и от предходните три години:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 2019 г. – декември 2022 г.

С най-висок среден рейтинг през настоящата есен е музикалното реалити предаване „Гласът на България“ (12.5%). „Фермата“ (10.0%) е на второ място, но е необходимо да се има предвид, че предаването се излъчва шест дни в седмицата. Въпреки че предаванията са добре познати и се радват на своя постоянна аудитория и двете заглавия отчитат по-нисък рейтинг в сравнение с предходните сезони. По-нисък се оказва интересът и към сериала „Мен не ме мислете“, чийто старт беше поставен през пролетта на 2022 г.

Таблицата по-долу поставя фокус върху достигнатите резултати на първи и последен епизод на всеки формат през настоящата есен, както и средните за сезона показатели рейтинг и аудитория в хиляди зрители.

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: септември – декември 2022 г.

Финалните епизоди и на трите предавания са с по-висок рейтинг в сравнение с първите излъчвания, което означава, че предаванията са успели да привлекат допълнителна аудитория в хода на излъчването си.

Нова ТВ традиционно има повече заглавия в прайм тайм, но и те, както и в бТВ отчитат спад на зрителите:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 2019 г. – декември 2022 г.

Със среден рейтинг от 11.3% „Игри на волята“ е лидер сред предаванията в Нова ТВ. На втора и трета позиция се подреждат съботно-неделните шоу програми – „С Рачков всичко е възможно“ (9.6%) и „Звездите в нас“ (9.2%). Между двата български сериала от ефира на Нова ТВ, „С река на сърцето“ достига по-висок среден рейтинг – 8.5%. Сериалът „Братя“ е и единственото заглавие в прайм тайм програмата на Нова ТВ, чийто финален епизод отчита по-нисък зрителски интерес в сравнение с първи епизод. Всички останали предавания успяват да привлекат допълнителна аудитория и да регистрират по-високи нива на рейтинг в хода на развитието си:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: септември – декември 2022 г.

На последната графика показваме конкурентните заглавия и на двете телевизии, като ги подреждаме според  достигнатия среден рейтинг за приключилия есенен ТВ сезон:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: септември – декември 2022 г.

Впечатление прави, че челните позиции в класацията са запазени за т. нар. реалити формати със състезателен характер, а в дъното на класацията са сериалите родно производство. Общо и за двете телевизии можем да обобщим, че тазгодишните сезони регистрират по-ниска гледаемост в сравнение с предходните си сезони.  До известна степен това се дължи на факта, че предаванията са добре познати на аудиторията, без съществени промени в концепцията и без промяна на водещите. Друга причина е промяната на медийната среда през последните години и появата на достъпни алтернативи за ТВ съдържание .

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.