Световното първенство по футбол в Катар 2022 привлича нова аудитория

За всички футболни фенове Световното първенство по футбол е едно от най-дългоочакваните събития в спортния календар. На всеки четири години в предварително избрана точка на света се провежда оспорвана битка между най-добрите национални отбори в световен мащаб. Настоящото СП по футбол се организира за пръв път в страна от арабския свят – Катар и в допълнение то не се провежда през обичайния летен сезон, а в периода ноември-декември. Въпреки особеностите си, това е най-голямото събитие във футбола и интересът на аудиторията към него е висок. Освен от селекцията на 32 най-добри отбора в света, страстта на футболните фенове се разпалва и от коментарните студиа. Това първенство не изневери на традицията и предложи на зрителите най-скъпият и зрелищен спектакъл в стилистиката на Олимпийските игри. На графиката са представени данни за средния телевизионен рейтинг на церемонията по откриване на последните четири първенства, допълнена с информация за средния рейтинг на откриващите двубои в широката целева група А 4+:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 2010 г. – 2022 г.

Данните отразяват кумулативния среден рейтинг от ТВ каналите излъчвали на живо церемонията и мача след нея. Така например, тазгодишната церемония и първата футболна среща са представени с кумулативните си резултатите от четири ТВ канала, излъчвали пряко картина – БНТ1, БНТ3, Диема и Диема Спорт 3.

С най-слаб зрителски интерес по време на церемонията и откриващия мач измежду разглежданите първенства е регистриран за първенството в Южна Африка, което стартира на 11-ти юни 2010 г. (петък) в 15 ч. Фактът, че церемонията е излъчена в делничен ден, а стартът е в ранните следобедни часове, обяснява донякъде и по-слабите резултати.

Най-силен интерес по време на откриването сред аудиторията е отчетен на СП в Бразилия, а най-висок рейтинг постига откриващият мач между Русия и Саудитска Арабия на СП по футбол в Русия.

На следващата графика е представен средният рейтинг, постигнат от трите национални телевизии плюс общата телевизионна гледаемост на 13-ти и 20-ти ноември, в часовия диапазон между 16:30 ч. и 20:00 ч. отново за целева група А 4+:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 13.11-20.11.2022 г.

Световното първенство по футбол привлича нова аудитория и общата гледаемост расте, като най-осезаемо това се вижда в часовия диапазон между 16:30 ч. и 17:30 ч. В часовия сегмент, в който СП се открива и се играе първият мач, бТВ регистрира забележим спад, за разлика от основния си конкурент Нова ТВ. Обяснимо за всички най-голям скок в рейтинга се отчита за БНТ1, която привлича над четири пъти повече зрители, в сравнение с аналогичния часови сегмент за предходната седмица .

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.