Музикалните предавания доминират в категория „Забавни и реалити формати“

И през настоящата есен двата водещи национални канала, бТВ и Нова ТВ, се впуснаха в остра битка за интереса на зрителите. бТВ стартира новия телевизионен сезон с добре познати и утвърдени заглавия. Нова ТВ заложи на утвърдения реалити формат „Игри на волята“, а седмица по-късно добави към съдържанието си два нови формата – „С Рачков всичко е възможно“ и „Звездите в нас“. На графиката представяме постигнатите рейтинги на първите епизоди на всяко предаване в различни целеви групи, разделени по основните критерии – възраст, местоживеене и пол:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 03-11септември 2022 г.

От данните можем да заключим, че най-предпочитани сред младата аудитория под 18 години са първите епизоди на „Гласът на България“ по бТВ и „Игри на волята“ по Нова ТВ с равностоен рейтинг от 5.2%. Активната аудитория на възраст между 18 и 49 години също е привлечена в най-голяма степен от тези заглавия, но „Игри на волята“ е водещото предаване с рейтинг 10.1%, следвано от „Гласът на България“ с 9.5% рейтинг на първия епизод. При зрителите на и над 50 години рекордно висок рейтинг  от 19.9% бележи музикалният формат на бТВ, следван от първи епизод на „Фермата“ с рейтинг 14.8% и новото предаване на Нова ТВ, излъчено в неделя вечер – „Звездите в нас“ с рейтинг 14.3%.

По отношение на софийската аудитория и аудитория в градовете с най-високи резултати отново се отличават първите епизоди на „Гласът на България“ и „Звездите в нас“. За хората от селата най-голям интерес са представлявали първите епизоди на трите заглавия от ефира на бТВ – „Фермата“, „Гласът на България“ и „Шоуто на Николаос Цитиридис“.

Освен по възраст и тип населено място, в настоящата тема проследяваме интересите на аудиторията и по пол. Според получените данни, мъжката аудитория е проявила най-силен интерес към първи епизод на „Гласът на България“.  На второ място е музикалното шоу на Нова ТВ „Звездите в нас“, чийто първи епизод се излъчи успоредно с втори епизод на „Гласът на България“.  От цифрите на графиката се вижда, че всички формати постигат по-висок рейтинг сред женската аудитория. И двата пола проявяват най-силен интерес към музикалното шоу на бТВ.

На 10-ти септември, събота вечер, стартира и новото забавно шоу в ефира на Нова ТВ – „С Рачков всичко е възможно“. Най-голям интерес предаването отчита сред зрителите на възраст над 50 години, следвани от жените и зрителите в София, но резултатите на първия епизод не го поставят на челни позиции в нито една от изследваните целеви групи. Концепцията на предаването запазва комедийния си характер и залага предимно на импровизации между Рачков и гостите в студиото. Дали предаването ще намери място сред топ заглавията за сезона, остава да проследим през следващите месеци.

От данните можем да заключим, че сред първите епизоди на представените предавания безспорен фаворит на зрителите е „Гласът на България“, следвано от „Звездите в нас“ и „Фермата“.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.

One Reply to “Музикалните предавания доминират в категория „Забавни и реалити формати“”

Коментарите са изключени.