2-ри октомври – ден за предсрочни парламентарни избори за парламент и борбата между БНТ1, бТВ и Нова ТВ за вниманието на зрителите

Вчера, 2-ри октомври, в България се проведоха предсрочни парламентарни избори. За последните 18 месеца българските гласоподаватели избират четири пъти народни представители в парламента. По традиция, водещите национални телевизии отразиха събитието със специални студиа, в които събеседниците коментираха всеки възможен резултат, а репортери от всички горещи точки в страната и континента се включваха с коментари на живо. На графиката представяме средните рейтинги, които достигнаха БНТ 1, бТВ и Нова ТВ в рамките на вчерашния ден сред хората над 18 годишна възраст:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 02.10.2022 г.

И трите телевизии стартират предаванията си на живо в минутите преди 7:00 часа, като рейтингите на бТВ и Нова ТВ са изключително близки. Разлика започва да се наблюдава след 9 часа, когато бТВ успява да привлече повече зрители в сравнение с Нова ТВ и БНТ 1. В 12 часа и трите канала излъчват обедните си новинарски емисии, които регистрират пик в рейтинга при бТВ и Нова ТВ. Следобедните часове са посветени на неангажиращи филми, но още от 14 часа бТВ включва студиото си „Новите избори 2022: Какво следва?“. По този начин успява да вземе преднина пред конкурентните медии и да затвърди лидерската си позиция. Кулминацията за деня са часовете между 19:00 и 22:00 часа – водещите социолози правят последни коментари преди медиите официално да обявяват първите резултати от гласуването, след което започнаха и дискусиите относно възможните сценарии за коалиране и съставяне на правителство. Централната новинарска емисия на бТВ бележи най-висок рейтинг сред аудиторията на имащите право на глас – 10.7%, след което интересът към програмата започва постепенно да спада. След 22 часа студиото на Нова ТВ изпреварва конкурентните медии, като до полунощ поддържа най-висок рейтинг. Пикът в гледаемостта за БНТ 1 е в 21 ч., когато започва коментарното студио „След вота“.

Зрителите от различни възрастови групи, както и живущите в столицата, градовете и селата, демонстрират различни предпочитания към телевизионните източници на информация в изборния ден. Данните за различните целеви групи може да разгледате в галерията с допълнителни графики:

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.