Гледаме по-малко телевизия.

Въпреки че пандемията започна да отстъпва място на други водещи новини, промените, до които тя доведе, оставиха трайни следи. За много работещи хора домът продължи да съчетава функциите на място за почивка и работна среда, а виртуалните срещи останаха лесен и удобен начин за комуникация. В среда на геополитическа и икономическа нестабилност, както и на динамично ежедневие, в което живеем, телевизията остава един от най-предпочитаните канали за информация и забавление. Водещите телевизионни канали продължиха да излъчват нови продукции и забавно-развлекателни програми, но независимо от усилията им отчитаме намаляване на времето, което аудиторията прекарва пред малките екрани. На представената графика разглеждаме среднодневното време, прекарано в гледане на телевизия от населението на възраст над четири години за периода от януари 2020 г. до юли 2022 г.:

Източник: ГАРБ, Live+ Time Shift. Целева група: всички на възраст над 4 год. Период: януари 2020 г. – юли 2022 г.

Данните на графиката представят комбинирани резултати от т.н. „живо“ гледане в момента на излъчване и от „отложено гледане“, позволяващо на зрителите да гледат съдържание до 7 дни назад след неговото „живо“ излъчване. В последните години все повече домакинства добавят тази услуга и се възползват от възможността да проследяват телевизионно съдържание в удобно за тях време.

По традиция зимните месеци януари и февруари се характеризират с висока гледаемост заради по-кратката продължителност на деня и студеното време, което заставя хората да прекарват повече време у дома. Вижда се, че 2021 г. е с най-високи стойности на среднодневна гледаемост през този период. Обяснение на този факт е, че през януари и февруари 2021 г. разпространението на Covid е в своя пореден пик, а ваксинацията все още е в начален етап. В началото на настоящата година страната ни е изправена пред нова Covid вълна, но наложените рестриктивни мерки засягат предимно населението без сертификат за поставена ваксина или непреболедували Covid. В сравнение с предходната година среднодневното време, прекарано в гледане на телевизия намалява, като най-значителна е разликата в м. януари – близо шест и половина минути по-малко. В търсене на решение за повишаване на интереса на зрителите и задържането им пред ТВ екраните през настоящата 2022 година двете водещи национални телевизии – бТВ и Нова ТВ, стартираха новите си заглавия още в средата на м. февруари, с което „издърпаха“ началото на пролетните си сезони. Този подход дава резултат за кратко и през февруари спадът е минимален. В последващите месеци, с всяка изминала година среднодневната гледаемост възстановя още по забележимо тенденцията за спад. Едно от обясненията за това е отслабващата сила на Covid и стремежът на хората да прекарват все повече време извън дома в опит да се върнат към нормалността. Независимо от силната пролетна програма, изпълнена с нови заглавия, гледаемостта през 2022 г. спада, като най-осезаема е разликата през април, когато зрителите прекарват близо двадесет и две и половина минути по-малко пред телевизорите. През май 2022 г. финалните епизоди на риалити форматите успяват да стопят разликата до четиринадесет минути в полза на 2021 година. През юни разликата отново се задълбочава, като обяснение за това е излъченото през 2021 г. Европейско първенство по футбол, което беше първото състояло се голямо спортно събитие след появата на Covid. През юли 2022 г. множеството политически и икономически събития в страната предизвикаха повишен интерес от страна на зрителите, благодарение на който среднодневното време на гледане на телевизия намалява със около 8 минути в сравнение с предходната година.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.