Кой телевизионен канал избрахме да гледаме в изборния ден?

Изборният ден винаги се е радвал на висок зрителски интерес, както от активните гласоподаватели, така и от хората, които не стигат до избирателните урни. Тази пролет Парламентарните избори предизвикаха водещите телевизии да се състезават в битка за зрителите през целия неделен ден. Интерактивни студиа, дискусии с актуални лица, политолози, социолози и силно присъствие на водещите бяха сред основните средства, с които националните телевизии се постараха да привлекат аудиторията. Към трите големи телевизии добавихме и телевизия 7/8. За да разберем коя от тях се справи най-добре, ви представяме графика с данни за достигнатия рейтинг по часови пояси сред населението на страната над 18 годишна възраст:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 04.04.2021 г.

Още от ранните сутрешни часове телевизиите проследяваха протичането на изборния ден. От графиката се вижда, че най-предпочитано е било съдържанието на информационните блокове на бТВ и Нова ТВ. В по-ранните часове между 07:00 и 10:00 бТВ води с лек превес пред основният си конкурент, но в часовете преди обяд 10:00-12:00 Нова ТВ се оказва по-гледаната. „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ 1 постепенно привлича аудиторията и успява да я задържи в часовете между 09:00 и 12:00 часа. Със „скок“ в рейтинга обедната новинарска емисия на бТВ се оказва най-предпочитана сред зрителите с право на глас. Въпреки, че каналът продължава с актуална информация на всеки кръгъл час, между 13:00 и 17:00 часа губи от аудиторията си, която се насочва към конкурентните ТВ канали. В следобедните часове интересът към развоя от изборите нараства и води до повишаване в гледаемостта на телевизия 7/8, която от 12:30 часа започва да излъчва на живо коментарно студио. Специалната изборна програма на бТВ с водещи Антон Хекимян и Светослав Иванов печели убедително във вечерните часове между 17:00 и 22:00 часа. Интересно е да отбележим, че след 22:00 часа БНТ 1 достига най-високият си рейтинг за деня и печели аудиторията. След 23:00 часа всички телевизии започват постепенно до губят вниманието на зрителите. Именно по това време съдържанието на Нова ТВ става предпочитано.

За да дадем по-пълна представа за предпочитанието на различните целеви групи в избoрния ден, изготвихме допълнителни графики. Предлагаме на по-любопитните да ги разгледат в галерията:

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.