Какво ще гледаме тази вечер?

Всички развлекателни формати вече стартираха. Телевизиите излъчиха поне по един епизод. „Битката“ за зрителския интерес във всеки ден от седмицата е заложена.

Постарахме се да систематизираме по дни от седмицата и по канали информацията и да ви представим резултатите. В новия пролетен сезон за вниманието на зрителите в прайм тайм се борят 11 предавания. С общо четири предавания, Nova е лидер с присъствие в шест дни от седмицата с „Като две капи вода“, „Един за друг“, „Кошмари в кухнята“ и „Забраненото шоу на Рачков“. bTV залага на три предавания в четири дни от седмицата – „Мастършеф“, „Комиците“ и „България търси талант“. BNT 1 няма потенциала на търговските телевизии и се позиционира в борбата за зрители с едно единствено предаване „Събота вечер с Митко Павлов“, но за сметка на това го прави доста удачно, подбирайки ден, в който липсва конкуренция в сегмента развлекателни предавания. От анализа сме изключили „Шоуто на Николаус Цитиридис“ по bTV, тъй като се излъчва всеки делничен ден в късния прайм на медията.

Първо ви представяме средните рейтинги на предаванията в три възрастови групи – деца и юноши до 17 години (А 4-17), аудиторията на активните и динамични хора на възраст между 18 и 49 години (А 18-49) и аудиторията на зрелите хора над 50 годишна възраст (А 50+):

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 6.02.2020-7.03.2021 г.

В дните вторник, сряда и неделя Nova и bTV са в директен сблъсък за вниманието на зрителите. Nova печели доверието на активната и динамична аудитория, докато bTV е лидер сред по-зрялата част. В неделя резултатите на двете частни телевизии сред хората на възраст между 18 и 49 години са много близки.

На втората графика представяме средните рейтинги на предаванията по пол:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 6.02.2020-7.03.2021 г.

От данните е видно, че в дните на пряк сблъсък bTV печели вниманието на женската аудитория, а в неделя, и мъжете, и жените предпочитат „България търси талант“ пред „Забраненото шоу на Рачков“.

С последната графика ви представяме постигнатите средни рейтинги сред зрителите, разпределени спрямо мястото на живеене:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 6.02.2020-7.03.2021 г.

Във вторник и сряда конкуренцията за градската аудитория извън София е равностойна, за сметка на зрителите в селата, където отново bTV печели и успява да привлече 20% повече зрители. В неделя безспорен победител сред аудиторията в София е Nova, като привлича 47% повече зрители, но bTV с „България търси талант“ успява да спечели вниманието на останалата част от телевизионната аудитория и води пред Nova.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.