Среден рейтинг на централните новинарски емисии на трите основни телевизии

В днешната статия ще представим накратко гледаемостта на централните новинарски емисии на трите основни ТВ канала – БНТ 1, бТВ и Нова.

Централните вечерни новини традиционно са сред най-гледаните и предпочитани предавания и са магнит за задържане и привличане на аудитория.

На графиката по-долу е представен средномесечният рейтинг на централните емисии на трите основни телевизии за периода януари 2020-февруари 2021:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 1.01.2020-28.02.2021 г.

Много отчетливо се вижда рязкото покачване на интереса към Новините след обявяването на извънредно положение на 13-ти март 2020 година. Рейтингът на централните Новини на БНТ 1 се повишава с 27% спрямо предходния месец, докато при Нова ръстът на рейтинга е 15%, а при бТВ съответно 7%. Март месец 2020-та е и последният месец, в който бТВ доминира безусловно над основния си конкурент в лицето на Нова. Въпреки пандемията и извънредното положение, Нова продължи да излъчва заснетите вече епизоди на българските сериали, както и всички забавни предавания, за разлика от бТВ, които отложиха премиерите за бъдещ период и заложиха на повторения. Това решение помогна на централните Новини на Нова да заемат водеща позиция. Началото на 2021-ва година е трудно за бТВ, която започва с близо 20% по-нисък рейтинг спрямо януари 2020-та. При Нова не се наблюдава сериозна промяна, но за сметка на това БНТ 1 може да се похвали с с около 25% ръст на рейтинга в първите два месеца на годината сравнено със същите периоди на 2020-та.

На следващата графика разглеждаме две възрастови групи – А 18-49 и А 25-54, като разширяваме анализа и добавяме средния рейтинг за периода за мъжете и жените в рамките на тези групи:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 1.01.2020-28.02.2021 г.

При бТВ и Нова женските аудитории F 18-49 и F 25-54 са с най-висок рейтинг. При Нова това предпочитание е много по-силно изявено и разликата в рейтинга на двете възрастови групи между мъжете и жените е около 20% в полза на жените, докато при бТВ тази разлика е едва 6%.

По-интересно е да се отбележи, че централните Новини на БНТ 1 привличат вниманието повече на мъжете отколкото на жените и това е съществено отличие на държавната телевизия спрямо комерсиалните бТВ и Нова. Друг интересен момент в анализа е динамиката на гледаемостта на централните Новини през различните дни от седмицата в разглежданите ТВ канали.

При този анализ сме се фокусирали върху аудиторията А 18-49, която се възприема и като еталон и най-често се използва от комерсиалните телевизии, за да представят постигнатите резултати:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 1.01.2020-28.02.2021 г.

В делничните дни интересът към централните емисии Новини е по-силен сравнено с почивните дни. Най-много зрители има в понеделник, като до края на работната седмица те плавно намаляват. От почивните дни неделя е по-предпочитаният от аудиторията за гледане на централни новинарски емисии. Събота е денят, в който по традиция зрителите се отдават на забавления и по-неангажиращо ТВ съдържание и аудиторията най-малко се интересува от Новини. Спадът на рейтинга в събота спрямо понеделник е 20% при Нова, 16% при бТВ и съответно 12% при БНТ 1.

Средните данни за анализирания период също така показват, че през цялата седмица  по показател среден рейтинг Нова доминира над бТВ, с изключение на неделя, когато Новините в прайм тайм на бТВ привличат малко повече зрители и са най-предпочитани сред анализираната аудитория А 18-49. Както и при комерсиалните бТВ и Нова, централната новинарска емисия на БНТ 1 в делничните дни привлича повече зрители, като интересното е, че най-силният ден е вторник, следван от сряда, а понеделникът е на трето място по рейтинг. В събота и неделя рейтингите на централните Новини на БНТ 1 са много близки.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.