Завръщането на българските сериали

Настоящата година започна със заявка за амбициозна пролетна програма и от двете водещи телевизии, bTV и Nova. Наред с популярните шоу програми и сериалите родно производство намериха място в битката за зрителски интерес. Към познатите вече заглавия „Откраднат живот“, „Ол инклузив“ и „Братя“ се присъединиха дългоочакваните премиери на „Съни бийч“, „Белези“ и „Отдел издирване“.

За да добием по-ясна представа дали интересът на българския зрител към тях се е възобновил и какъв е профилът на аудиторията на всеки един от тях, проследихме отчетените рейтинги на пилотните им епизоди в няколко целеви групи, обединени по различни признаци – възраст, населено място и пол. Първо предлагаме на вашето внимание визуализация на отчетените рейтинги по възрастови групи:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 22.02-05.03.2021г.

От графиката проличава, че при най-младата аудитория на възраст под 18 години най-висок рейтинг достигат развлекателните сериали „Ол инклузив“ и „Съни Бийч“, следвани от криминалната сага „Братя“. Останалите сериали успяват да привлекат наполовина по-малко зрители под 18 години. В групата на икономически активното население А 18-49 превесът е за сериалите, излъчвани в ефира на Nova. И четирите сериала достигат по-високи резултати от конкурентните продукции на бТВ. Струва си да се отбележи, че и в тази възрастова група сериалът „Ол инклузив“ е фаворит и е едно от двете заглавия, което постига по-добри резултати в активната група A 18-49, сравнена с групата на зрелите хора A 50+. Второто заглавие е „Братя“, като постига 31% по-висок рейтинг сред A 18-49, сравнено с групата A 50+.

Традиционно хората в зряла възраст прекарват повече време пред телевизора. Ето защо и рейтингът сред тях е по-висок от тези в младежка и активна възраст. На графиката ясно се вижда, че сред зрителите над 50 годишна възраст на най-високи резултати се радва новата семейна драма „Белези“ на bTV с отчетен рейтинг 13,5%. Второто предпочитано заглавие сред тях е комедията „Ол инклузив“ на Nova.

Друг фактор, чието влияние отчитаме при анализа е типът населено място – София, градове и села:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 22.02-05.03.2021г.

Жителите на столицата показват най-голямо предпочитание към пилотните епизоди на „Братя“ и „Ол инклузив“, чиито предходни сезони очевидно са запалили и задържали зрителския интерес. Сред градската аудитория двата сериала на Nova,  „Откраднат живот“ и „Ол инклузив“ са лидери, но те са и доказали се във времето продукции, с по няколко излъчени сезона. Веднага след тях се нареждат и двата сериала на bTV – „Съни бийч“ и „Белези“. Двете продукции на bTV са премиерни и очевидно стартирането им в ефир е било очаквано с интерес.

Хората от най-малките населени места са раздвоени между забавната комедия в ефира на Nova „Ол инклузив“ и новата семейна драма на bTV – „Белези“.

За да завършим облика на представяне на българските сериали, предлагаме визуализация на резултатите при мъжете и жените:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 22.02-05.03.2021г.

Традиционно интересът на жените към телевизионните продукции е по-силно изразен и те са по-запалените фенове на сериалите. Това ясно си проличава от графиката, на която всички разглеждани сериали се радват на по-висок рейтинг сред жените сравнено с мъжете. И тук лидер и при двете аудитории се явява пилотният епизод на трети сезон на „Ол инклузив“. Интересно е да отбележим, че продукциите на бТВ се радват на значително по-високи резултати в женската аудитория спрямо мъжката – средният рейтинг при жените е с 26% по-висок.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.