Как се представиха пилотните епизоди на заглавията от телевизионен сезон „Пролет 2022“?

Както всяка година, и през настоящата, пролетните шоу програми на двете частни водещи телевизии не закъсняха и още на 14-ти февруари стартираха с пълна сила. Въпреки че заглавията бяха анонсирани отдавна, стартът и подредбата им в седмичната програма бяха изненада за зрителите до последно. В следващата таблица представяме акценти от ТВ програмата на бТВ и Нова ТВ в часовете между 18:00 и 24:00 ч.:

В края на декември 2021 г. бТВ започна излъчването на добре познатата на зрителите игра – „Стани богат“, с водещ Михаил Билалов. ТВ форматът се излъчва в един и същ часови пояс с наложената през годините игра на Нова ТВ – „Семейни войни“, което ги прави директни конкуренти. За пролетната си програма и двете медии залагат на разнообразен микс от реалити формати и сериали. В понеделник вечер в пряка битка за зрителският интерес се сблъскват „Като две капки вода“ по Нова ТВ и „Сървайвър“ по бТВ. Стратегическата подредба на предаванията противопоставя и епизодите на „Един за друг“ по Нова ТВ с най-новото романтично реалити в програмата на бТВ – „Ергенът“, в четвъртък вечер. В края на работната седмица феновете на българските сериали са изправени пред избор между две нови заглавия – „Мен не ме мислете“ по бТВ и „Лъжите в нас“ по Нова ТВ. За радост на почитателите на кулинарните формати Нова ТВ стартира нов сезон на състезанието за професионални готвачи – „Hell’s Kitchen“. бТВ също са подготвили изненада за любителите на добрата храна с новото кулинарно предаване „Моето звездно парти“ с шеф Силвена Роу. Всяка събота водещата ще посреща в дома си популярни лица от обществения живот, които ще имат привилегията да готвят заедно с нея и да се наслаждават на любопитни истории в уютната обстановка на личната кухня на шеф Роу. След публицистиката в неделя следобед двете телевизии са подготвили разтоварваща вечер на зрителите си с „България търси талант“ по бТВ и „Hell’s Kitchen“, Нова ТВ.

За да добием представа за това как се приеха новите заглавия от сезон „Пролет 2022“, подготвихме графика с информация за достигнат рейтинг от пилотните епизоди в целева група А 15-64:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 15-64. Период: 14.02-26.02.2022 г.

На 14-ти февруари стартират два добре познати формата – „Като две капки вода“, сезон 10 по Нова ТВ и „България търси талант“, сезон 8 по бТВ. Алтернативата на Нова ТВ успява да привлече 17% повече аудитория, което ѝ отрежда първо място сред разглежданите предавания. В хода на седмицата Нова ТВ излъчва пилотен епизод от трети сезон на „Един за друг“. Състезанието включва в надпревара 13 двойки във връзка, които заедно се изправят пред различни предизвикателства, поставяйки на изпитание любовта си. На 19-ти февруари стартира и най-новото попълнение в ефира на бТВ – „Ергенът“. Романтичното състезание, което ни пренася в един приказен свят, в който двадесет необвързани дами се борят за сърцето на един мъж. И двата формата успяват да провокират интерес сред зрителите, но първият епизод на предаването „Един за друг“ взима превес над „Ергенът“ и привлича 7% повече аудитория. На 21-ви февруари стартира друг дългоочакван формат по бТВ – „Сървайвър: скритият идол“. Предаването има пет успешни сезона зад гърба си и тази пролет отново залага на добре познат водещ в лицето на Владимир Карамазов, който отвежда участниците на екзотично приключение на Филипините. Епизодът достига 13,2% рейтинг, с което се отличава сред най-гледаните нови заглавия. През настоящия телевизионен сезон в прайм тайм стартират и три български сериала – „Мен не ме мислете“ по бТВ, „Лъжите в нас“ и четвърти сезон на „Братя“ по Нова ТВ. Сред изброените най-висок интерес сред аудиторията постига драмата на Нова ТВ „Лъжите в нас“ – 12,9%, следвана от конкурентното заглавие на бТВ – „Мен не ме мислете“ – 10,9%. На 25-ти февруари започна излъчване нов сезон на кулинарното реалити на Нова ТВ – „Hell’s Kitchen“, с водещ шеф Виктор Ангелов. Първият епизод на шоуто достига 11,4% рейтинг сред аудиторията, което го нарежда сред популярните пролетни заглавия. Ден по-късно, но в по-ранен часови пояс, стартира и предаването на шеф Силвена Роу по бТВ – „Моето звездно парти“. Сред анализираните формати и сериали последното е с най-нисък зрителски интерес, но значение за това оказва и часът на излъчване – преди централната новинарска емисия.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.