Развлекателните предавания в прайм тайм през ТВ сезон „Пролет 2021“.

Всяка пролет и есен големите телевизии се конкурират за вниманието на зрителите с интересни и популярни развлекателни формати. Обявяването на новите заглавия и стратегическото им подреждане в телевизионната програма се очакват с нетърпение.  И през изминалия сезон не липсваха такива, които осигуряваха часове забавление и емоции на зрителите пред малкия екран. Първото, на което обръщаме внимание са акценти от седмичната програма в прайм тайм на двете водещи телевизии бТВ и Нова:

Видно е, че през делничните дни, в един и същи часови пояс и ден, за вниманието на зрителите си съперничат развлекателните предавания „MasterChef“ по бТВ и „Един за друг“ по Нова ТВ. Другият пряк двубой е в неделната вечер, когато за зрители се конкурират „България търси талант“ и „Папараци“ по бТВ срещу новото заглавие в ефира на Нова ТВ – „Забраненото шоу на Рачков“.

Анализирахме представянето на предаванията за целева група A 15-64 и ви представяме в отделни графики за бТВ и за Нова ТВ средните рейтинги през всички сезони на конкретните предавания. Графичната информация е допълнена с таблични данни за рейтинг на първи и последен епизод, среден рейтинг, средно достигната аудитория (в хиляди хора) и брой епизоди през сезон Пролет 2021 г. От анализа са изключени повторенията на предаванията, с цел да се премахне изкривяване на данните:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 0.1.01.2010-30.05.2021 г.
Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.01.-30.05.2021 г.

През изминалата пролет в ефира на бТВ намериха място добре познатите предавания „MasterChef“, „Бригада Нов Дом“ и „България търси талант“, което е и с най-висок среден рейтинг през 2021 г. – 13,2% (или около 608 хиляди зрители на епизод средно). В 13 епизода от кастингите и излъчвания на живо на полуфинали и финал, зрителите станаха свидетели на оспорвано съревнование на даровити участници от всички възрасти за титлата „Талант на България“ и награда от 50,000 лева. Форматът е добре познат на аудиторията, но през настоящата година бележи спад в гледаемостта си. В сравнение с 2019-та, когато предаването е излъчвано за последно, средният му рейтинг спада с 20%. Заслужава си да отбележим силното представяне на първи епизод за 2021-та, но шоуто не успява да задържи интереса на аудиторията и последващите епизоди отчитат значително по-нисък рейтинг. Разликата в рейтинга на първи и последен епизод е 27%.

„MasterChef“ е другата наложила се през годините продукция на бТВ, която проследява надпреварата на най-добрите хоби готвачи на страната. Предизвикателствата в кухнята на „MasterChef“ също се оказват добре познати за зрителите. Интересът, който генерира последният седми сезон на шоуто, е най-нисък в сравнение с всички предходни – 9,04% (или около 417 хиляди зрители средно на епизод). Сравнено с предходния сезон това представлява спад на средния рейтинг с 15%.

Спад в гледаемостта отбелязва и „Бригада Нов Дом“, чийто социален характер е уникален за нашия ефир. Предаването достига среден рейтинг за всичките 11 епизода от 9,4% (или около 433 хиляди зрители средно на епизод) и това за продукцията е сезонът с най-нисък зрителски интерес.

Пролетната програма на Нова ТВ също бе наситена – с наложеното развлекателно предаване „Като две капки вода“, форматът „Един за друг“, подлагащ на изпитания участващите двойки и новото попълнение в ефира – „Забраненото шоу на Рачков“:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.01.2013-30.05.2021 г.
Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.01.-30.05.2021 г.

Най-висок среден рейтинг сред тях отчитаме за девети сезон на „Като две капки вода“ – 15,8% (около 729 хиляди зрители средно на епизод), който събра най-добрите си участници от предходните сезони в конкуренция за зрителския вот. Въпреки селекцията от звезди и това шоу бележи спад в гледаемостта си с 10% в сравнение с постигнатите през 2020-та резултати.

С добро представяне се отличава и „Забраненото шоу на Рачков“, което всяка неделна вечер влизаше в пряка конкуренция с лидера на бТВ – „България търси талант“ и таблоида „Папараци“. Забавното и хумористично съдържание се харесва от зрителите и те го нареждат на второ място сред шоу програмите на Нова със среден рейтинг за сезона 12,21% (около 564 хиляди зрители средно на епизод). Впечатление правят високите резултати на първи и последен епизод, които стратегически бяха излъчени седмица след старта и съответно след края на алтернативата по бТВ – „България търси талант“.

На трето място по гледаемост в ефира на Нова ТВ със среден рейтинг 11,66% (или около 538 хиляди зрители средно на епизод) се подрежда втори сезон на предаването „Един за друг“. Въпреки отчетеният спад от 6% на средния рейтинг спрямо предходния сезон, това е формат, който задържа стабилен интереса на аудиторията през всичките 41 епизода. Предизвикателствата и емоциите, през които преминават двойките участници, продължават да вълнуват публиката и през втори сезон.

От изложените данни можем да обобщим, че всички предавания с повече от един сезон бележат спад в средните си рейтинги, което е ясен знак, че аудиторията се е наситила и е необходимо освежаване.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.