Кои български сериали са фаворити на зрителите през отминалия пролетен ТВ сезон?

Развлекателните шоу програми и сериалите родно производство поднесоха поредната порция забавление на телевизионните зрители през изминалата пролет. Интересните сюжетни линии и разнообразният актьорски състав отличиха сериалите и откриха своите фенове сред всички възрасти. В таблицата схематично сме маркирали основните заглавия през делничните дни в прайм тайм на двете водещи телевизии, бТВ и Нова, като в настоящата статия ще фокусираме вниманието си върху българските сериали:

Впечатление прави, че подредбата на всички заглавия е стратегическа и противопоставя нови или утвърдени вече сериали и шоу програми. Например, запазеният часови слот на бТВ за хитов турски сериал в 20:00 часа срещу наложените в Нова ТВ предавания – „Като две капки вода“ в понеделник, „Откраднат живот“ вторник, сряда и четвъртък и „Кошмари в кухнята“ в петък. Видно е, че двете телевизии по едно и също време излъчват български сериали единствено в петък вечер от 21:00 ч. „Ол Инклузив“ и „Съни бийч“ са сериали с лек и развлекателен характер и привличат аудитория с предпочитание към едно и също комедийно съдържание.

С графиките по-долу ви даваме възможност да прецените доколко успешно се е представил всеки един от родните сериали. Информацията визуализира постигнатите средни рейтинги за широката целева аудитория „всички на възраст от 15 до 64 години“ (A 15-64), като ги проследяваме и назад във времето от първия излъчен сезон:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.01.2020-30.05.2021 г.
Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.01.2016-30.05.2021 г.

В графиките присъстват данни единствено за българските сериали, излъчвани през пролетта на 2021 г. За разлика от Нова ТВ, която инвестира в успешните си сериали постоянно и разчита на тях, на графиката на бТВ фигурира информация единствено за двете родни заглавия, излъчвани през настоящата година. Това съвсем не означава, че през изминалите години бТВ не подкрепяше и други български сериали. „Столичани в повече“, „Връзки“ и „Скъпи наследници“ са заглавията, които медията излъчваше през отминалите години и продължава да ги излъчва и през настоящата, но анализът ни е фокусиран само върху новите сезони, като пропускаме повторенията.

В таблиците по-долу се съдържа информация за рейтинг на първи и последен епизод, среден рейтинг за сезон, средно достигната аудитория в хиляди хора на епизод и брой епизоди през изминалия телевизионен сезон, а данните са за целева аудитория А 15-64.

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.01.-30.05.2021 г.

През изминалата пролет в ефира на бТВ отново се завърнаха българските сериали, които в последните сезони бяха отличителна черта за Нова ТВ.  Един от тях е „Съни бийч“, чиито премиерни епизоди тръгнаха в ефир още през пролетта на 2020 г. Сериалът е романтична комедия, която събира големи имена от различни поколения артисти в модерно морско приключение. Интересът към сериала намалява през настоящата година, в сравнение с 2020 г., отчитайки 38% по-нисък среден рейтинг. Причина за този спад е фактът, че през февруари и март на 2020 г. бяха излъчени първите четири епизода, след което, поради обявяване на извънредно положение в страната, медията взе решение да спре всички свои продукции. През настоящата година бе възобновено излъчването на сериала, но първите четири епизода бяха повторени. Друго, което прави впечатление е, че продукцията запазва средно достигнат рейтинг близък до първи и последен епизод, т.е. успява да поддържа интереса на аудиторията от начало до край.

За разлика от „Съни бийч“, сериалът „Белези“ стартира с висок зрителски интерес, но не успява да го запази до последния епизод. Финалната серия достига 3,77% рейтинг, което е с 53% под резултата на първия епизод. По своята същност сериалът е съвременна семейна драма и представлява римейк на драматична турска поредица от 2019 г.

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.01.-30.05.2021 г.

И през настоящата година зрителите на Нова ТВ имаха възможността да се насладят на продълженията на сериалите „Откраднат живот“, „Братя“ и „Ол Инклузив“. Към тях се присъедини и актуалното заглавие „Отдел Издирване“, което привличаше зрителите всеки петък. В продукцията участват известни актьорски имена, които пренасят телевизионните зрители в интригуващ криминален сюжет. За съжаление, новата поредица на Нова ТВ не успява да се наложи и се нарежда на последно място  по достигнат среден рейтинг – 7,4%.

През пролетта на 2021 г. зрителите станаха свидетели и на финален 11-ти сезон на медицинската драма „Откраднат живот“. Въпреки дългия си живот, сериалът задържа вниманието на аудиторията и се радва на среден рейтинг, близък до този на предходния сезон – 9,6%. Разликата в резултатите на първи и последен епизод е минимална, което означава, че феновете на сериала проследяват до край развитието на любимите си герои.

Вторият сезон на „Братя“ се оказва по-интересен за зрителите и достига с 8% по-висок среден рейтинг в сравнение с есента на 2020 г. Първата и последна серия са с най-високи резултати. Въпреки това, заема трето място сред българските сериали, излъчвани по Нова ТВ.

„Ол Инклузив“ е забавна комедия, която вече трети сезон е фаворит сред телевизионната аудитория. Резултатите от настоящия сезон не успяват да достигнат успеха на първи сезон, но сериалът се задържа като лидер. Лекото и забавно съдържание се възприема лесно от аудиторията и продукцията е по-гледана от алтернативата в същият ден и часови пояс по бТВ „Съни Бийч“.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.