Постигнати резултати на развлекателните ТВ предавания от сезон „Есен“ на 2021г.

И през есента на 2021 г. двете водещи телевизии зарадваха зрителите с нови сезони на популярни развлекателни предавания. Без излишни рискове медиите заложиха на познати формати и водещи, които всяка вечер забавляваха аудиторията. В битка за зрителски интерес се впуснаха утвърдилите се през годините заглавия на бТВ – „Гласът на България“ и „Фермата 7: Време за пробуждане“, както и наложилите се във времето за Нова ТВ „Игри на волята“, „Маскираният певец“ и „Забраненото шоу на Рачков“. Как стратегически бяха противопоставени предаванията представяме с част от схематичната седмична програма в прайм тайм на двете телевизии – бТВ и Нова ТВ:

През делничните дни в един и същ часови пояс се излъчват развлекателните реалити формати със състезателен характер „Фермата“ и „Игри на волята“. Другите преки двубои са през почивните дни. В събота зрителите избират между кулминационните седмични дуели във „Фермата“ и музикалното забавно предаване „Маскираният певец“. В неделя в битката за аудиторен дял се изправят участниците в музикалното реалити предаване „Гласът на България“ сезон 8 и стартиралото през пролетта на 2021 г. развлекателно предаване „Забраненото шоу на Рачков“.

На графиката по-долу може да проследите представянето на всички сезони на излъчваните през тази есен предавания на бТВ чрез средно постигнатия рейтинг в целева група А 15-64:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 2011-31.12.2021г., Live TV

От данните на графиката се вижда, че фаворит на зрителите е предаването „Гласът на България“, което през изминалата година беше с нов водещ и менторски състав, привличайки 17% повече аудитория в сравнение с „Фермата“. Сезон 7 на „Фермата“, излъчван под мотото „Време за пробуждане“, се оказва с най-ниския резултат в досегашната история на предаването. Най-добър е резултатът на „Фермата“ сезон 4 през 2018 г., след което предаването започва да губи от своята лоялна аудитория. Негативна е тенденцията и за предаването „Гласът на България“, което въпреки предприетите промени бележи с 4% по-нисък резултат в сравнение с предходния сезон 7, излъчен през 2020 г.

Допълваме графичната информация с таблични данни за рейтинг на първи и последен епизод, среден рейтинг, средно достигната аудитория и брой епизоди през сезон Есен 2021г. В представените данни са изключени повторенията на предаванията с цел да се премахне изкривяване на резултатите.

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.09.-31.12.2021г., Live TV

И двете разглеждани предавания достигат по-висок рейтинг в края на сезона, което показва, че не само успяват да задържат интереса към себе си, но и го увеличават. Последният епизод на „Фермата“ достига с 62% по-висок рейтинг спрямо първи епизод, а при „Гласът на България“ тази разлика между последен и първи епизод расте до 63%.

На следващата графика представяме резултатите на забавните предавания в ефира на Нова ТВ през Есен 2021 г.:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 2019-31.12.2021г., Live TV

Състезателното предаване с водещи Ралица Паскалева и Димо Алексиев – „Игри на волята“ е фаворитът сред аудиторията на Нова ТВ. Предаването не само успява да задържи натрупаните през последните две години фенове, но и привлича нови, като увеличава средно достигнатия си рейтинг с 18% спрямо предходната година.

Комедийното ток шоу на Димитър Рачков е подгласник в класацията за Нова ТВ със средно достигнат рейтинг в целева група А 15-64 от 10,7%. За предаването това е втори сезон в рамките на 2021 година и за по-голяма яснота двата сезона са представени отделно. От данните става ясно, че първият сезон се радва на по-висок зрителски интерес, за разлика от втория, който отчита 12% спад в средния рейтинг.

Трета позиция по гледаемост заема третият сезон на развлекателното музикално шоу „Маскираният певец“, като регистрира най-ниска средна гледаемост в историята си – 9,1 или с 12% по-нисък рейтинг в сравнение с година назад.

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.09.-31.12.2021г., Live TV

И при трите разглеждани предавания последно излъченият епизод е с по-високи стойности от пилотното за сезона издание. Най-голям ръст между последен и първи епизод бележи „Маскираният певец“ – 46% по-висок рейтинг, следван от „Забраненото шоу на Рачков“ – 27% и „Игри на волята“ – 24%.

За финал на краткия анализ ви представяме подредбата на развлекателните реалити формати в бТВ и Нова ТВ според постигнатия среден рейтинг за второ полугодие на изтеклата 2021 г.

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 01.09.-31.12.2021г., Live TV

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.