Кой телевизионен канал спечели битката за зрителите на 11 юли – ден на избори за народни представители в 46-то Народно събрание и финал на Европейското първенство по футбол?

Едва три месеца след последния парламентарен вот, България отново избира Народно събрание. Отличителната черта на изборите, състояли се на 11.07.2021 г. беше, че за първи път вотът в по-голямата част от секциите беше машинен. Тази особеност, както и всичко около изборите, бяха проследени в специални студия на водещите национални телевизии – БНТ 1, бТВ и Нова ТВ. Към анализа си прибавихме и телевизия 7/8 ТВ, която на предходните избори успя да привлече вниманието на зрителите. По традиция, най-разпознаваемите водещи на ТВ каналите коментираха и анализираха случващото се с интересни събеседници от различни сфери на политическата и икономическата среда на страната. Публицистиката, виртуалната реалност, включванията на живо от горещите точки в страната и чужбина бяха значителна част от програмата на трите национални телевизии в изборния ден. Коя от тях привлече най-много зрители на възраст на и над 18 годишна възраст можете да видите на представената графика:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 11.07.2021 г.

Сутрешните информационни блокове – „Денят започва с Георги Любенов“ (БНТ 1), „Тази неделя: Новият парламент – избираме отново“ (бТВ) и „Събуди се… България избира!“ (Нова ТВ) – започват да „подгряват“ аудиторията по едно и също време, точно в 7:00 часа. Ранният часови слот между 6:00 и 8:00 е единственият дневен диапазон, в който Нова ТВ доминира. След 8:00 часа аудиторията пред екраните нараства, а от графиката ясно личи, че по-голямата част от нея предпочита ефира на бТВ. 7/8 ТВ изостава от водещите медии с почти нулеви стойности до 14:00 ч. Традиционно, обедният часови пояс, в който се излъчват новинарски информационни емисии, е сред най-гледаните през деня. На графиката се вижда, че между 12:00 и 13:00 часа зрителите на Нова ТВ и бТВ отбелязват пик и се увеличават съответно с 40% и с 52%, докато аудиторията на БНТ 1 намалява с 23%. Следобедният пояс между 13:00 и 15:30 часа е предвиден за развлекателни филми и от трите канала, като впечатление прави, че единствено бТВ прекъсват програмата си в 14:00 часа за кратък новинарски обзор, като това не се отразява особено на рейтинга в този час. Отново по едно и също време, точно в 15:30 часа, започват преките студия с анализи и коментари за изборния ден и на трите водещи телевизии. В същото време нараства и зрителският интерес към 7/8 ТВ и каналът достига първият си пик за деня – 0,52% рейтинг. С приближаването към кулминацията на изборния ден, интересът към случващото се в страната постепенно нараства. Това най-ясно си личи от високите резултати, които се отчитат за телевизиите между 19:00 и 22:00 часа. През този часови слот бТВ отново категорично доминира. Тук е важно да отбележим, че телевизиите с права за излъчване на мачовете от Европейското футболно първенство – БНТ 1 и Нова ТВ – започнаха да излъчват „на живо“ финала на турнира от 21:30 часа. Това е и основната причина за резкия „скок“ на БНТ 1, която измества бТВ от лидерското място след 22:00 часа.

За да допълним информацията за представянето на телевизиите, изготвихме допълнителни графики с данни за достигнатите резултати и в други ключови целеви групи. Тях можете да разгледате в галерията от изображения:

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.