Европейското първенство по футбол ЕВРО 2020 продължава да генерира интерес сред ТВ аудиторията.

На 11-ти юни с пищна церемония на стадион „Олимпико“ в Рим стартира 16-то издание на Европейското първенство по футбол ЕВРО 2020. За първи път събитието се провежда на 11 стадиона в 11 града от 11 национални асоциации на УЕФА в чест на 60-тия „рожден ден“ на първенството. Събитието е дългоочаквано от футболните фенове, защото заради усложнената пандемична обстановка е отложено с една година. Второ поредно издание в надпреварата на първенството се включват 24 отбора, които обещават зрелищна битка за престижното първо място. На графиката ви представяме сравнение с резултатите от предходните издания на първенството, според отчетените телевизионни рейтинги:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 2008-11.07.2021 г.

В хронологичен ред са подредени последните четири първенства от 2008 г. до настоящата година, а средните стойности са групирани според различните им фази. За целите на сравнителния анализ избрахме широка целева група, обхващаща всички хора на възраст между 15 и 64 години. Данните представляват усреднен рейтинг за всички мачове, изиграни в конкретната фаза, а при излъчване на мач в повече от един ТВ канал едновременно е сумиран общият отчетен рейтинг. Така например, през настоящата година официалната церемония по откриването на първенството е излъчена в ефира на БНТ 1, БНТ 3, Нова ТВ и Диема Спорт 2 и резултатът, с който фигурира на графиката, е сумарен за четирите канала. С всяко следващо издание церемонията по откриването на първенството става все по-зрелищна и интересна за зрителите. Ако през 2008 г. и 2012 г. интересът към нея е по-слаб в сравнение с другите фази от първенството, то последните две първенства привличат много повече зрители за официалната част. През 2021 г. откриването се състои в столицата на Италия, а за забавлението на феновете се грижат музиканти от оркестъра на местната полиция, танцьори, както и самите Андреа Бочели и Боно от U2. Церемонията започва в 21 часа, продължава цял час и се излъчва едновременно по БНТ 1, БНТ 3, Нова ТВ и Диема Спорт 2. Успоредното излъчване на откриването на ЕВРО 2020 по четири ТВ канала допринася за високия резултат през 2021 г.

По традиция всяко първенство започва с групови фази, в които участват всички класирали се отбори. Като цяло, интересът към тях е най-слаб в сравнение с останалите етапи от надпреварата. По време на ЕВРО 2012 груповите фази достигат най-висок среден рейтинг – 8,3%. При следващите две издания на първенствата интересът към тази фаза спада и се запазва относително постоянен – 5,8% (ЕВРО 2016) и 5,7% (ЕВРО 2020).

През 2016-та е първото европейско първенство в груповата фаза на което играят 24 отбора, а не 16 отбора, както в предходните. Това условие води до обособяването на напълно нова фаза – осминафинали. Данните показват, че към тях зрителският интерес се засилва в сравнение с предходния етап, като през настоящата година рейтингът на осминафиналите дори надхвърля този на четвъртфиналите. Мачът с най-висок резултат от този етап на първенството е излъчен на 28.06 (понеделник), играе се между отборите на Хърватия и Испания и достига 12,39% рейтинг в целевата група Аll 15-64. Цифрите на графиката показват, че с приближаване към кулминацията, интересът на зрителите пред малките екрани нараства. Данните за четвъртфиналите през предходните три първенства доказват точно това правило, като през ЕВРО 2008 достигнатият среден рейтинг на четвъртфиналите е с 53% над средния рейтинг от мачовете в групова фаза. Изключение е настоящето първенство, в което резултатите на четвъртфиналите са по-ниски от тези в предходната фаза. Мачът от този етап на играта с най-висок зрителски интерес е изигралият се на 02.07 (петък) двубой между отборите на Белгия и Италия – 10,67% рейтинг в групата Аll 15-64.

Полуфиналната фаза на ЕВРО 2020 е с най-висок отчетен среден рейтинг измежду последните четири издания на първенствата. Мачовете Италия-Испания (06.07) и Англия-Дания (07.07) регистрират среден рейтинг в размер на 13,2% и това е ръст с 59% над средният рейтинг от предходната фаза на първенството. С високи резултатите са полуфиналите и от предходните години, като през 2012 г. и 2016 г. стойностите са сравнително близки – 12,0% (ЕВРО 2012) и 11,6% (ЕВРО 2016).

На 11.07.2021г. (неделя), на стадион „Уембли“ в Лондон се игра финалният мач на първенството. Куриозното в случая е, че Италия беше символичен домакин, а Англия гостуващ отбор. След изравнени сили в редовното време, играчите достигат до кулминация, достойна за финал, и победителят се решава чрез изпълнение на дузпи в отсъдено продължение. Финалът се излъчва в ефира на БНТ 1, БНТ 3, Нова ТВ и новостартиралата през м. Юли – Диема Спорт 3, а средният рейтинг, който достига е рекордният за ЕВРО 2020 – 15,8% в широката целева група All 15-64. Този резултат го нарежда на трето място сред финалите на разглежданите първенства, а вероятна причина за по-ниския рейтинг в сравнение с предходните издания са провежданите в същия ден избори за народни представители и разфокусираното внимание на аудиторията.

На следващата графика представяме детайлна информация за представянето на всеки един мач от ЕВРО 2020 в три целеви групи – All 15-64, мъже и жени:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 11.06-11.07.2021 г.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.