Категория „Напитки“ – една от най-бързо растящите в началото на 2022 г.

Положителната тенденция за увеличение на брутните бюджети и достигнатите претеглени GRP’s 30” през първите два месеца от настоящата година затвърждава прогнозата, че през 2022 г. пазарът постепенно ще расте. През февруари, за втори пореден месец, категория „Напитки“ се отличи с най-висок ръст на отчетените брутни бюджети сред десетте най-големи категории, рекламирани в ТВ. Със следващата графика представяме еволюцията на постигнатите резултати в „Напитки“ през януари-февруари 2022 г. и 2021 г.:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари-февруари, 2022 г. и 2021 г. Live TV.

За  анализираните периоди разглежданата категория отчита 55% увеличение на брутните инвестиции, а отчетените претеглени GRP’s 30” в целева група А 25-54 са нараснали с 38%. Постигнатите резултати нареждат категорията не само сред десетте най-големи, а и сред тези с най-висок ръст. Категорията регистрира забележителен ръст в първите месеци от годината, когато по традиция част от продуктите са с намалено присъствие на трапезата, заради студената им консумация. На следващата графика представяме отделните сегменти в категорията и сравнение на активностите им през призмата на отчетените GRP’s 30“ за разглежданите периоди:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари-февруари, 2022 г. и 2021 г. Live TV.

Въпреки зимните месеци, бирите запазват лидерството в категорията. С ръст от 57% газираните безалкохолни напитки се нареждат на втора позиция. Приносът на телевизионните активности на продуктите от портфолиото на AVENDI отрежда на високоалкохолните напитки трето място в класацията и ги отличава с трицифрен ръст. През януари-февруари 2022 г. инстантните кофеинови напитки намаляват своето присъствие в ефир за сметката на стандартната кафе напитка, но въпреки това двете подкатегории взети заедно бележат около 10% спад спрямо аналогичния период на 2021 г. Плодовите сокове са последната подкатегория, която регистрира ръст през настоящата година. Последните в класацията, „Минерална вода“, „Други безалкохолни напитки“ и „Вино и шампанизирани вина“, отчитат спад през януари-февруари 2022 г.

Продължаваме краткия обзор с още детайли и представяме най-големите рекламодатели в „Напитки“ за първите два месеца на годината. Общо 19 са активните компании  за първите два месеца на 2022 г при 22 активни за същия период на 2021 г, а на графиката са представени дяловете на ТОП 10 в категорията:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари-февруари, 2022 г. Live TV.

Разширяваме информацията за ТОП 10 рекламодателите в категорията и проследяваме тенденцията в развитието им със сравнителна таблица за анализираните периоди на 2021 г и 2022 г:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари-февруари, 2022 г. и 2021 г. Live TV.

Всички присъстващи в ТОП 10 отчита ръст с изключение на ZAGORKA и „Други“. През първите два месеца от годината COCA COLA увеличава близо четирикратно телевизионните си активности и заема първото място в категорията. Интересно е да отбележим, че през настоящата година от телевизионен ефир липсват кампаниите на QUADRANT BEVERAGES (PEPSI), които през януари-февруари 2021 г. заемат трета позиция. Разместване се наблюдава и сред пивоварните компании. През настоящата година CARLSBERG увеличават телевизионното присъствие на PIRINSKO PIVO и SHUMENSKO PIVO, а към тях добавя и TUBORG. Компанията се издига до втора позиция, заемайки мястото на друг добре познат пивовар – KAMENITZA. Въпреки, че компанията увеличава постигнатото, подкрепяйки в телевизия бирите KAMENITZA, STAROPRAMEN и BECK’S, резултатите я отвеждат една позиция по-надолу в сравнение с януари-февруари 2021 г. В началото на годината AVENDI подкрепя с телевизионни кампании представляваните от нея търговски марки GRANT’S, GLENFIDDICH и JOHNNIE WALKER. В резултат, компанията се изкачва с 13 позиции напред и заема 5 позиция. За разлика от повишените активности на преките си конкуренти, ZAGORKA намалява телевизионното участие на ARIANA и HEINEKEN със сумарен спад от 39%, което я отвежда на шеста позиция или пет по-надолу в сравнение с аналогичния период през 2021 г. SELECT BRANDS KO и DANONE SERDIKA са новите присъстващи в ТОП 10. Интересно е да отбележим, че постигнатите претеглени TRP’s 30” от групата на „Други“ рекламодатели спадат с цели 79%, а бройката им намалява от 12 на 9 компании.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.