Телевизионният рекламен пазар през първо тримесечие на 2022 г.

В края на 2021 г. БАКА даде своята положителна оценка за постепенен ръст на медийния пазар в страната през следващите две години. Според експертите, телевизията продължава да бъде водещ комуникационен канал, привличащ най-голям дял от общите медийни инвестиции. Крайната оценка за 2022 г. обобщава 11% годишен ръст за телевизията. Данните за първо тримесечие подкрепят прогнозата и отчитат еволюция на ТВ пазара в сравнение с аналогичния период на предходната година:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари-март, 2022 г. и 2021 г. Live TV.

За периода януари-март на 2022 г. отчетените от рекламния мониторинг брутни бюджети изпреварват тези от 2021 г. с 18%, а доставените претеглени GRPs се покачват с 8%. Анализирайки данните е необходимо да се има предвид, че показателят брутни бюджети е базиран на официалните тарифи на телевизионните групи за реклама преди отстъпки и бонуси, които изпреварват инфлацията и могат да доведат до изкривяване в оценката за пазара. Ето защо проследяваме и претеглените GRPs 30, които отразяват по-коректно промяната на ТВ пазара. Въпреки икономическата нестабилност, произтичаща от военните действия в Украйна, пазарът регистрира ръст, с което оправдава оптимистичните прогнози на специалистите. През настоящата година двете водещи национални телевизии – bTV и Nova TV, стартираха новите си пролетни програми още от средата на м. февруари, с което се постараха да привлекат зрителите пред екран възможно най-рано. Следващата графика отразява промените в аудиторните дялове на телевизионните групи:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари-март, 2022 г. и 2021 г. Live TV.

През първо тримесечие на 2022 г. ТВ групите NBG, BMG и TSH регистрират ръст в аудиторните си дялове, които са за сметка на намаляващите аудитории на каналите от групата на BNT, както и на други телевизионни канали (списък с ТВ канали по ТВ групи). Инвестициите в нови телевизионни формати се отразяват положително на водещите медийни групи, които освен с ранен старт изненадаха зрителите си и с разнообразни и напълно нови заглавия. Любителите на българските сериали намериха забавление в поредиците „Мен не ме мислете“ по bTV, както и в „Лъжите в нас“ и „Братя“ по Nova TV. През настоящата пролет bTV излъчва нов шести сезон на екстремното риалити предаване „Сървайвър“ и заложи на две напълно нови продукции – „Ергенът“ и „Моето звездно парти“. В отговор на конкуренцията, Nova TV излъчва три от най-популярните си и доказани във времето формати – „Като две капки вода“, „Един за друг“ и „Кухнята на Ада“. TSH предприе друг подход за разширяване на групата си, а именно чрез включването на нови канали. В края на 2021 г. TSH добавиха в портфолиото си още два детски канала – Duck TV и Boomerang. Тук е важно да отбележим, че през лятото на 2021 г. NBG също добавят нов канал – DIEMA SPORT 3, който се включи в отразяването на Европейското първенство по футбол. През м. март 2022 г. от BMG също анонсираха, че от м. април към групата се присъединяват два нови канала – Wness TV и Soul&Pepper TV, чието програмно съдържание ще се развива с цел обогатяване на общата медийна група.

На следващата графика разглеждаме промените при ТВ групите спрямо отчетените претеглени GRPs30 или с други думи дяловете им от рекламните инвестиции през разглежданите периоди:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: януари-март, 2022 г. и 2021 г. Live TV.

От данните ясно личи, че NBG държи лидерска позиция и през двата разглеждани периода. През януари-март 2022 г. групата продължава да привлича най-много реклама и постига 57.3% дял сред всички ТВ групи. Каналите на BMG губят дял от общите резултати и от 37.3% през Q1 2021 г. спадат до 35.0% през Q1 2022 г. Богатото портфолио от канали на TSH води до разширяване на дела на групата за разлика от BNT, чийто дял през 2022 г. се стопява наполовина.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.