Как се промениха рейтингите на телевизиите през 2020-та година.

Представяме ви кратък анализ на среднодневния рейтинг за целева група All 18-49 за трите основни телевизионни канала, както и кумулативно за основните ТВ групи, продаващи рекламно време на нашия пазар:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 1.01.2019-31.12.2020 г.

Обявяването на пандемията в средата на март 2020-та и въвеждането на извънредно положение в страната доведе до съществени промени в потреблението на телевизионно съдържание. Принудени да прекарват повече време у дома, хората промениха своите ежедневни навици, а част от тази промяна е и по-дългият престой пред телевизионните екрани. Всички спортни събития бяха отменени или отложени във времето и това се отрази негативно на ТВ каналите, излъчващи спортно съдържание.

С изключение на BMG, всички останали ТВ групи бележат солиден ръст на среднодневния си рейтинг. NBG бележи 38.7% ръст в среднодневния рейтинг за 2020-спрямо 2019-та, като при основния канал Nova този ръст е 44.1%. При BMG спадът в среднодневния рейтинг през 2020-та е 5.3%, като при основния канал бТВ този спад е още по-осезаем и е 9.9%. За първи път през 2020-та Nova успя да задмине по рейтинг своя пряк конкурент bTV. Коректно е да отбележим, че по време на изолацията bTV спряха всички свои премиум продукции, като по този начин се опитаха да намалят загубите си, предизвикани и от рязкото съкращаване на приходите от реклама. В същото време Nova не спря нито един свой проект въпреки очакваната краткосрочна загуба на постъпления от реклама. В крайна сметка решението на NBG се оказа печелившо и успя да задържи аудиторията на групата, както и да добави нова такава. Основаната преди три години TSH може да се похвали със забележим ръст от 76.1%, но е важно да отбележим, че голяма част от него се дължи и на присъединяването в началото на 2020-та година на детските канали на Viacom към групата канали, представлявани на нашия пазар от компанията. Каналите от групата на БНТ също бележат ръст от 21.4%, но той не е достатъчен и кумулативния среден рейтинг класира държавната ТВ група на четвърто място.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.