Най-гледаните новинарски емисии на националните телевизии.

Новините в националните телевизии са неделима част от ежедневието на всеки човек и остават предпочитан източник на информация. Затова сравнихме гледаемостта на новинарските блокове на трите основни канала – БНТ 1, бТВ и Нова ТВ. За целите на анализа разделихме новините в зависимост от деня – работен или почивен, както и спрямо часа на излъчване – обедни, следобедни, централни и късни емисии. Данните на графиката дават информация за средно достигнатия рейтинг в широката целева група на всички лица, навършили 18 годишна възраст:

Източник: ГАРБ. Целева група: А 18+. Период: 01.01-30.06.2022 г.

Точно в 12 часа започват обедните новини и на трите национални телевизии. Заради часа на излъчване те привличат повече зрители в почивните дни от седмицата. През работните и през почивните дни от седмицата най-висок среден рейтинг постига обедната емисия на бТВ. Обедните новини на БНТ 1 през уикендите се отличават с ръст от 88% спрямо работните дни. Увеличение от 33% спрямо делничните дни бележат и съботно-неделните новинарски емисии в 12 часа на Нова ТВ.

В делничните дни и трите водещи телевизии – Нова ТВ, бТВ и БНТ 1, излъчват следобедни новинарски емисии. Първа, в 16 часа, е Нова ТВ. Час по-късно, с обзор на най-важното от деня, се включва бТВ, последвана в 18 часа от БНТ 1. Отново лидер е бТВ, като и при трите канала следобедната информационна емисия регистрира по-висок среден рейтинг в сравнение с обедното си издание. През почивните дни часовете след обяд са посветени на семейни филми и коментарни предавания, поради което липсват новинарски блокове.

Старт на най-гледаното време в телевизионен ефир дават централните новинарски емисии. Точно в 19 часа двата основни конкурента – бТВ и Нова ТВ, започват централните си новини, като и двете медии залагат на силен и утвърден тандем водещи, който представя най-важното от деня. През всички дни от седмицата изявен лидер е бТВ, следван от Нова ТВ. Най-значителна е разликата между двата канала в делничните дни, когато бТВ постига с 54% по-висок среден рейтинг спрямо Нова ТВ. Отличителното е, че централната новинарска емисия на Нова ТВ през почивните дни достига по-висок рейтинг спрямо другите две телевизии, които отбелязват спад на рейтинга през уикендите. Централната новинарска емисия на БНТ 1 започва точно в 20 часа, час по-късно спрямо бТВ и Нова ТВ, които в този часови диапазон излъчват сериали и забавни шоу програми през делничните дни, а през почивните – филмова програма. Въпреки сериозната конкуренция, централните новини на БНТ 1 се радват на лоялна аудитория и постигат най-висок рейтинг сред всички емисии, излъчвани в канала.

С настъпване на летния период водещите телевизии бТВ и Нова ТВ стратегически променят часа на излъчване на късните си новинарски емисии с по-ранен – от 23 часа се местят в 22 часа. Дългите и топли дни предразполагат хората да прекарват повече време навън, сред природата, с приятели. Това е основна причина, заради която късните новинарски емисии се радват на по-голям интерес през топлите месеци, превръщайки ги в основни източници за информация за голяма част от зрителите. Сред разглежданите късни новинарски емисии лидер е Нова ТВ. През почивните дни БНТ 1 е единствената медия, която продължава да излъчва късни новини. Другите две телевизии залагат на филмово съдържание, заради което и емисията на БНТ 1 няма конкуренция.

На следващите три графики задълбочаваме анализа, като представяме средно достигнат рейтинг на новинарски емисии в БНТ 1, бТВ и Нова ТВ сред пълнолетното население на страната през различните месеци от първо полугодие на 2022 г.:

От графиките и на трите канала ясно се вижда, че с наближаването на лятото централната новинарска емисия губи аудитория за сметка на късната. През м. юни 2022 г. разликата между централни и късни новини на Нова ТВ е едва 4%. БНТ 1 е единствената разглеждана медия, която не мести късната информационна емисия и тя продължава да се излъчва след 23 часа. През м. юни централните новини на държавната медия продължават да водят със значителна преднина пред късната си емисия, въпреки покачващият се зрителски интерес в късните часове на деня. Друга отличителна черта за БНТ 1 през м. юни е по-високият рейтинг на следобедната емисия новини от 18 часа – спрямо м. май гледаемостта им се повишава с 25%, което можем да обясним с динамичната политическата обстановка в страната.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.