„Денят започва“, „Тази сутрин“ и „Здравей България“ в конкуренция за зрителския интерес

Сутрешните информационни блокове са едни от най-емблематичните и гледани предавания в ефира на политематичните канали. С тях започва денят на повечето от нас, било то за да научим новините, да разберем какво ще е времето, какво интересно в спорта се е случило или пък да чуем актуалните политически коментари. Журналистическите анализи и дискусиите с актуални гости на живо правят сутрешните часове изключително интересни за зрителите, зареждат деня ни и ни дават поводи за обсъждане в семейството, с колеги, приятели и познати.

За да добием по-пълна представа за гледаемостта на сутрешните информационни блокове, излъчвани в трите основни национални телевизии – БНТ 1, бТВ и Нова ТВ, анализирахме средните им рейтинги за първите 7 календарни седмици от началото на 2021-ва година:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria. Период: 1.01.2021-19.02.2021 г.

Спряхме се на три признака, по които да сравним рейтингите на предаванията – възраст, място на живеене и пол.

По традиция вниманието на най-младата аудитория в страната е най-трудно достижимо и задържането им пред телевизионният екран е предизвикателство за всяка телевизия.
Съгласно данните на GARB, младата аудитория на възраст под 18 години (A 4-17) предпочита сутрешния информационен блок „Тази сутрин“ в ефира на бТВ, а „Денят започва“ по БНТ 1 задържа най-малко вниманието им.

Групата на икономически активното население A 18-49 е разделена между ефира на бТВ и Нова, като през разглеждания период предаването „Здравей България“ по Нова е с 15% по-висок среден рейтинг спрямо рейтинга на „Тази сутрин“ по бТВ.

Безспорен факт е, че сутрешните информационни блокове са най-популярни сред хората на възраст над 50 години (А 50+). Ясно се вижда, че групата е с изразено предпочитание към сутрешното шоу на бТВ. Постигнатият среден рейтинг на „Тази сутрин“ по бТВ в таргет групата A 50+ надвишава този на „Здравей България“ по Нова с 58% от началото на 2021 г.

За да добием представа за влиянието на населеното място върху зрителските предпочитания, разделихме аудиторията според мястото на живеене – София, градове и села. Във всяка от тези аудитории бТВ е с най-висок среден рейтинг спрямо конкурентите си. Интересен е фактът, че рейтингите на градската аудитория (Cities&Towns) и аудиторията от селата (Villages) на „Здравей България“ по Нова ТВ са много близки, докато при БНТ 1 и бТВ има ясно изразена тенденция за по-високи рейтинги сред аудиторията в селата.

Години наред женската аудитория се затвърждава като по-лесно достижима от телевизията в сравнение с мъжката, чийто интерес по-трудно се задържа пред екрана.

Сутрешните информационни блокове на бТВ и Нова не правят изключение и резултатите, които достигат сред дамите в страната са по-високи в сравнение с тези при мъжете. Предаването „Тази сутрин“ по бТВ е най-интересно и предпочитано и сред двата пола, отчитайки около 31% по-високи рейтинги спрямо „Здравей България“ на Нова.

„Денят започва“ по БНТ 1 показва най-нисък среден рейтинг сред трите сутрешни блока, но е важно да отбележим, че то единствено се радва на по-висок интерес сред мъжете в сравнение с жените.

За допълнителна информация, моля свържете се с нашия екип през формата за контакт.