Как се представиха развлекателните програми и българските сериали на бТВ и Нова ТВ през изминалата пролет?

И през настоящата пролет водещите национални телевизии бТВ и Нова ТВ привличаха зрители с нови сезони на популярни шоу програми и български сериали. Подредбата на заглавията в прайм тайм е стратегия, чиято цел е не само да задържи зрителите пред екрана, но и да провокира останалите, които гледат конкурентни предавания, да сменят канала. Целевите групи имаха разнообразни предпочитания и интерес към прайм-тайм програмите през изминалата пролет. На първата графика представяме резултатите на шоу програмите, излъчвани през сезон Пролет 2022 г., в целеви групи, обединени по критериите възраст, населено място и пол:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: 14.02 – 22.05.2022 г., Live TV.

Сред младите зрители на възраст между 4 и 17 години на най-голяма подкрепа се радва 10-ти сезон на „Като две капки вода“ – 6.5%, следвано от „България търси талант“ по бТВ – 5.5%. С увеличаването на възрастовата граница на 18-49 интересите на зрителите се запазват и същите шоу програми продължават да държат челни места, като лидер отново е забавното музикално предаване на Нова ТВ – „Като две капки вода“. Фаворит на хората над 50 годишна възраст е „България търси талант“ с рекорден за този сезон среден рейтинг от 22.6%. При голяма част от телевизионните предавания с увеличаването на възрастовата граница нараства и достигнатият среден рейтинг, като това се обяснява и с факта, че по-възрастните прекарват повече време пред телевизора. Впечатление прави предаването на Нова ТВ „Hell’s Kitchen”, което отчита почти изравнена гледаемост сред аудиториите в двата възрастови диапазона 18-49 и 50+.

С най-висок интерес сред хората, живеещи в София и в градовете, се отличава „Като две капки вода“, докато живеещите в селата предпочита „България търси талант“. Друг отличителен факт сравнявайки средните рейтинги спрямо населеното място е, че всички предавания в ефира на бТВ се радват на по-високи резултати сред зрителите от селата, за разлика от заглавията на Нова ТВ, които отчитат най-много зрители от градовете.

Жените традиционно гледат в по-голяма степен от мъжете развлекателни предавания и средните рейтинги са между 21% и 26% по-високи от тези на мъжката аудитория. Отличително е представянето на „Ергенът“ по бТВ, при който разликата между жените и мъжете е най-голяма – 41% по-висок среден рейтинг сред дамската аудитория.

Следващата графика е посветена на представянето на българските сериали, излъчени тази пролет:

Източник: GARB Audience Measurement Bulgaria, период: 14.02 – 22.05.2022 г., Live TV.

Новото заглавие в ефира на бТВ – „Мен не ме мислете“ е безспорен фаворит и успява да заинтригува в най-голяма степен зрители от различните целеви групи. Единствено в целевата група 18-49 Нова ТВ успява да постигне малко по-висок рейтинг от своя пряк конкурент – бТВ. Отличните резултати на сериала „Мен не ме мислете“ предопределиха и заснемането на втори сезон, чиито епизоди очакват своето излъчване в есенната програма на медията. Нова ТВ също подготвя излъчването на нов сериал през есента.

Есенната ТВ програма традиционно противопоставя силни и доказани заглавия в битка за зрителския интерес. Екипът ни ще ви информира своевременно за новите заглавия и за постигнатите резултати.

За допълнителна информация, можете да се свържете с нашия екип през формата за контакт.